Връх Бромо в Източна Ява, Индонезия, е най-малкият от няколкото вулкана, намиращи се в масива Танджер, и един от най-активните вулкани на Ява.

Когато изригне, което се случва и в момента, той бълва дебел, бял, сернист дим. Когато вулканът е активен, посещения на планината Бромо не се препоръчват.

В противен случай върхът, намиращ се на 2300 метра надморска височина, е популярна туристическа дестинация, известна с живописното си разположение и прекрасна гледка към изгрева.

Връх Бромо се намира в средата на широко пясъчно пространство, което обикновено се нарича "море от пясък". Този безплоден терен е дом на около 90 000 танджери - хиндуистко етническо малцинство, което обитава предимно индонезийския архипелаг.

Всяка година, независимо дали планината бълва дим и огън, стотици хора от близките села се изкачват по нея, за да хвърлят храна в калдерата на вулкана.

Освен плодове, ориз и зеленчуци, в нея биват пускани и живи животни, като кози, пилета и дори крави. Тези своеобразни жертвоприношения са част от фестивал, наречен Yadnya Kasada, който трае около месец.

Фестивалът се организира от Pura Luhur Poten - хиндуистки храм, който e изграден върху "морето от пясък". На 14-ия му ден местните се струпват в храма, за да получат благословията на боговете, които почитат.

След това тълпата се придвижва покрай кратера, качва се на върха му и принася своите жертви в калдерата.

Въпреки опасността, някои хора дори се опитват да се спуснат в кратера, за да изтеглят обратно пожертваните предмети, за които се смята, че носят късмет. Други пък се опитват да ги хванат още в момента на хвърлянето им, използвайки мрежи.

Смята се, че танджерите са потомци на някога могъщото царство Маджапахид, което е управлявало Индонезия и голяма част от Югоизточна Азия от 13-и век до 1500 г., когато пада под обсадата на ислямистки нашественици.

След разрушаването на империята Маджапахид мнозина от нейните жители бягат и се крият в планините Танджер. Сред тях са и дъщерята на последния крал на царството и нейният съпруг брамин.

Кралската двойка обаче няма деца. В своето отчаяние, те се изкачват до върха на планината Бромо, за да се помолят на бога й, който им обещава деца, но при условия че принесат най-малкото от тях в жертва на вулкана.

За да избяга от ужасното условие, двойката планира огромно семейство. Когато обаче е родено 25-ото дете, те решават да изпълнят обещанието си.

Според някои версии на историята, двойката отказва да принесе детето в жертва, заради което вулканът изригва и сам го погубва. Друг вариант гласи, че те доброволно са принесли жертвата.

Смята се, че традицията на фестивала Yadnya Kasada произхожда именно от тази легенда.

Снимки: amusingplanet.com, youtube.com