Apple ще продължи да тежи на фондовите пазари и през следващата година, смята анализаторът на Oppenheimer Питър Ърквиц.

Той прогнозира, че има вероятност много от потребителите да пропуснат новия смартфон на компанията – iPhone 7 – който се очаква да направи своя дебют през септември.

Според Ърквиц проблемът се корени в това, че Wall Street подценява броя на потребителите, които изкарват с един телефон две или повече години. Анализаторът на Oppenheimer смята, че този брой е значителен и на тази база очаква не особено впечатляващо представяне от iPhone 7 по отношение на продажбите.

Ърквиц предвижда спад от 6.4 на сто в продажбите на iPhone-и за периода септември 2016 – септември 2017 г., което е с 10% под пазарния консенсус.

Колебливото представяне на Apple обаче няма да продължи вечно. В Oppenheimer са оптимистично настроени за телефона, който Apple ще представи през следващата година.

Устройството - условно наречено iPhone 8 – ще се радва на много по-голямо търсене, казва Ърквиц, който прогнозира 24-процентен ръст на продажбите през 2018 г. - с три процента повече от средната прогноза на Wall Street.

“Ние сме оптимисти за модела, който ще бъде представен следващата година, тъй като е възможно той да донесе големи промени в дизайна, а също и да предложи възможност за мобилна виртуална реалност,“ написа Ърквиц в анализаторска бележка, цитирана от Fortune.

Все пак, анализаторът предупреждава, че дори и да се завърне на пътя на растежа през 2018 г., Apple ще бъде принудена да се справя в условията на много по-изострена конкуренция. Ще зачестят случаите, в които компанията ще трябва да защитава своята територия, завършва анализаторът, запазвайки неутрален рейтинг върху акциите на технологичния гигант.