Финландия е страната с най-висок стандарт на живот в света. Намираща се в Североизточна Европа, тя граничи с Швеция, Норвегия и Русия. Вижте 21 интересни факта за мразовитата държава:

Населението на Финландия е около 5.5 млн. души. Плътността му е 18 жители на кв. км - най-ниската в ЕС. На другия полюс се намира Малта, в която 1274 души живеят на един квадратен километър.

Във Финландия има повече сауни, отколкото автомобили. В страната се намират и някои от най-странните подобни съоръжения, разположени на невероятни места – като например в кабинков лифт или на кораб.

Финландия е част от Феноскандия, не Скандинавия. Това е географска област, която обхваща териториите на Скандинавския и Колския полуостров, Финландия и части от Карелия.

Едно от най-странните състезания в света се провежда във Финландия. То е за двойки и се състои в това съпругът да премине трасето, носейки жена си. Наградата – теглото й, но в бира.

На границата на Швеция и Финландия се намира голф клуб: половината от дупките му са в едната държава, а другата половина - в другата.

Във Финландия 9 от 10 пластмасови бутилки се връщат за рециклиране. Почти 100% от стъклените бутилки също се рециклират.

Единствената цел на круизен кораб, който се движи между Стокхолм, Швеция, и Хелзинки, Финландия, е да си купите евтин алкохол.

В страната, когато някой получава докторска степен, се сдобива и с шапка и меч.

Премахването на ноктите на домашни котки е законно в повечето американски щати, но е забранено в най-малко 22 страни, сред които Германия, Финландия, Швейцария, Австралия, Нова Зеландия и Япония.

През 2010 г. Финландия стана първата страна в света, която постанови, че достъпът до интернет е законно право на жителите й.

Всяка година Финландия увеличава площта си с около 7 кв. км. Това се дължи на топенето на ледниците.

Шведският мебелен гигант ИКЕА кръщава меката мебел, холните маси и лавиците на места в Швеция, леглата, гардеробите и мебелите за антре на забележителности в Норвегия; килимите на места в Дания, а масите за хранене и столовете – на дестинации във Финландия.

В страната има курорт, в който спите в стъклено иглу, за да наблюдавате Северното сияние.

Хвърлянето на мобилни телефони е официален спорт във Финландия.

В държавата има повече хеви метъл банди на глава от населението, отколкото във всяка друга страна по света.

Средно около 1 на всеки 10 затворници във Финландия е успял да избяга от затвора през 2013 г. Това нарежда страната на първо място в Европа по бягства от затвора.

В страната слот машини се управляват от дружество с нестопанска цел, което дава всички свои приходи за благотворителност.

В Burger King във Филнадия има сауна.

Праисторическите финландци, подобно на повечето сибирски народи, считат мечката за духа на предците си.

Финландия празнува "национален ден на поскаланковците“, когато последният събудил се човек в къщата е хвърлян във водата от ранобудните.

Паспортите, издадени от Великобритания, Швеция и Финландия, предлагат безвизово пътуване до повече страни, отколкото всички останали паспорти по света.