За втора поредна година Дженифър Лорънс оглави класацията на сп. Forbes на най-високоплатените актриси в света. В последните 12 месеца тя е заработила 46 млн. долара преди облагане с данъци, с 13 млн. долара повече от втората в класирането Мелиса Маккарти, която е прибрала 33 млн. долара.

Внушителните доходи на Лорънс идват главно от участието й в последната част на поредицата „Игри на глада“, която постигна 653.4 млн. долара в бокс офиса, както и от гигантския хонорар за предстоящия филм Passengers.

Общата печалба на актрисата е с 11.5% по-ниска спрямо 52 млн. долара през 2015 г., но тя запазва доминацията си сред своите колежки във финансово отношение.

45-годишната Маккарти е увеличила приходите си с десет милиона долара спрямо миналата година благодарение отчасти на осемцифрения си хонорар за „Ловци на духове“. Актрисата постига най-голямата си годишна печалба до момента, като изпреварва Скарлет Йохансон (25 млн. долара и трето място в класацията).

30% от включените в класацията актриси не са родени в САЩ. Китайката Фан Бинбин влиза в подреждането за втора поредна година, а Чарлийз Терон, която има двойно южноафриканско и американско гражданство, се завръща в класацията за първи път от 2013 г.

Индийката Дипика Падуконе е единствената дебютантка в списъка. 30-годишната актриса пробива благодарение на участието си в хитови боливудски филми като „Баджирао Мастани“, въпреки че печели по-малко от холивудските си колежки за ролите си. Тя обаче компенсира с дузина доходоносни договори – тактика, използвана и от много холивудски звезди.

В индустрия, в която все още съществува сериозна пропаст в заплащането на жените и мъжете актьори, 90% от най-високоплатените актриси в света допълват доходите си от големия екран с рекламни договори. Това важи особено за Дженифър Анистън (четвърто място в класацията), чиито реклами за Emirates airlines, Smartwater, Aveeno и Living Proof съставляват значителна част от заработените от нея 21 млн. долара.

Общото богатство на десетте най-високоплатени актриси в света възлиза на 205 млн. долара между 1 юни 2015 и 1 юни 2016 г. преди облагането с данъци. Четири жени спрямо три през 2015 г. са прибрали повече от 20 млн. долара спрямо 18 от най-високоплатените актьори в света.

Макар че най-високоплатените актриси печелят повече, отколкото мнозина си мечтаят, парите им от филми са само малка част от доходите на колегите им актьори. Макар че топ актрисите могат да преговарят за осемцифрен хонорар за главна роля, просто ролите за жени са твърде малко. Неотдавнашно изследване установи, че жените актриси запълват само 28.7% от всички говорещи роли във филм. Когато дамите се появяват на екрана, те обикновено галят окото на мъжете – актрисите се появяват в секси облекло в над една трета от времето и са показвани частично или напълно голи в 27.5% от времето, три пъти повече от мъжете.


Половината от актрисите в тазгодишната класация са над 40-годишни. 26-годишната Лорънс е най-младата в списъка и единствената под 30 години. Известни имена като Сандра Бълок, Анджелина Джоли, Кристен Стюарт, Рийз Уидърспуун и Камерън Диас са сред големите отсъстващи тази година.

Пълен списък на най-високоплатените актриси в света:

10. Дипика Падуконе (10 млн. долара)

9. Мила Кунис (11 млн. долара)

8. Джулия Робъртс (12 млн. долара)

7. Ейми Адамс (13.5 млн. долара)

6. Чарлийз Терон (16.5 млн. долара)

5. Фан Бинбин (17 млн. долара)

4. Дженифър Анистън (21 млн. долара)

3. Скарлет Йохансон (25 млн. долара)

2. Мелиса Маккарти (33 млн. долара)

1. Дженифър Лорънс (46 млн. долара)