Четири от най-големите европейски и американски банки обединиха сили за създаването на нова изцяло дигитална система за плащане и се надяват да я пуснат в действие след две години, съобщава CNBC.

BNY Mellon, Deutsche Bank и Santander наред с британската ICAP ще обединят усилия с UBS за създаването на Utility Settlement Coin (USC) и се надяват, че тя ще бъде по-бърза и по-ефективна алтернатива на настоящата.

Монетата ще бъде предназначена за институционалните клиенти на банките и ще използва блок-верига, технологията зад биткойните.

Блок-веригата работи като широк, децентрализиран лост, като записва всяка трансакция, извършена с биткойн, най-широкоизползваната чисто дигитална разплащателна система в света. Редица финансови институции са заинтересовани от по-широкото приложение на технологията на блок-веригата.

„Дигиталните пари са ключов компонент на бъдеща тъкан на финансовия пазар, основана на технологията на блок-веригата“, казва Хайдър Джафри, ръководител на отдела за стратегически инвестиции и иновации на финансовата технология в UBS Investment Bank.

Според UBS дигиталната монета може да намали сложността и времето, необходимо за извършване на сделки, като намалява риска и подобрява капиталовата ефективност за потребителите.

За успеха на монетата ще е необходимо широкото й приемане от финансовите институции, така че участието на BNY Mellon, Deutsche Bank and Santander вероятно е стъпка в правилната посока за UBS.

Но редица други водещи банки работят по собствени дигитални системи за разплащане, включително Goldman Sachs и Citi. В същото време UBS води разговори с регулаторите, за да разбере как трябва да функционира монетата, за да получи подкрепата на регулаторите.

„Разговорите в последно време за дигитални валути от централни банки и регулатори потвърдиха тяхната потенциална значимост“, каза ръководителят на отдел „Научни изследвания“ на банка Santander Джулио Фаура в комюнике.

USC ще има версии за повечето големи валути, сред които американския долар, еврото, британския паунд и швейцарския франк.