Когато говорим за пътешествие с кола, обикновено асоциацията ни е със САЩ, с безкрайните пътища, национални паркове, пустини и прерии. Да, но и в Европа има не по-малко красиви и вълнуващи маршрути, които си заслужава да бъдат преминати и преживяни.

Предлагаме ви списък с няколко от тях, по които можете да планирате следващата си ваканция.

От Манхайм за Прага

Замъци, църкви, манастири. По протежение на повече от 1400 километра ще може да се наслаждавате на гледка и история. Бад Вимпфен, Гутенберг, Леен, Хорнберг са само част от замъците, които може да разгледате по този живописен маршрут.

На югозапад не проускайте да минете през Шветцинген или да се потопите в академичната атмосфера на Хайделберг.

Исландия, Околовръсен път

Ако пътувате към Исландия, не пропускайте 1500-километровия околовръстен път, но с разумна скорост. По пътя ще се насладите на забележителни водопади, глетчери, романтични фиорди, безброй извори и езера.

През Шотландските планини

Този маршрут е любим на почитателите на дивия ландшафт. От Глазгоу карайте по магистрала А 82 на север. Предстои кръгов маршрут, който ще ви преведе през 300 км с езера и замъци.

Амалфийско крайбрежие

По този път не пропускайте да посетите Позитано и съседните му Равело и Амалфи - трите перли на крайбрежието.

Полуостровът, на който са разположени, започва в подножието на Везувий. По пътя ви очакват много завои, но и незабравими гледки.

По пътя на Рейн – От Кьолн към Майнц

Един красив автомобилен маршрут през Германия. По протежение на река Рейн ще минете през красиви градове, замъци и винарски села. Особено впечатляваща е долината на река Рейн между Кобленц и Бинген, където ще преминете между високите клисури.

По пътя ще откриете още атракции като Лорелай, германския център в Кобленц, Марксбург и гейзера с най-студена вода в света.

Елзаският път на виното

Този маршрут не е само за любителите на виното. Над 170 километра минават покрай повече от половината от 119-те щата в региона. Много от тях са отворени за дегустации, а през есента и пролетта в селата има много фестивали на виното.

Част от маршрута е живописната столица на департамента Горен Рейн – Колмар, красивата изходна точка, от която да се впуснете в приключения.

Адриатическа магистрала, Хърватия и Черна гора

Един от най-красивите маршрути е този, който минава по брега на Адриатика между Хърватия и Черна гора. От дясно е морето с много малки заливи, пясъчни плажове, острови и градчета, а от ляво - планински масиви с национални паркове.

Австрийски романтичен маршрут

Този маршрут е с дължина 380 километра и свързва градовете Залцбург и Виена. От тук ще се насладите на планинска панорама, замъци, езера. Маршрутът минава и през долината Залцкамергут, Вахау, Бад Ишл.

Атлантически маршрут, Норвегия

Атлантическият път е с дължина само 8.2 км, но пленява с красиви гледки. Той минава през западното крайбрежие на Норвегия по многобройни острови и островчета и включва 12 моста, които съединяват разкъсани парчета земя.

Пътят свързва град Кристиансънд и Мълде, най-гъстонаселените центрове на областта Мере - Ръмсдал, разположена в област с фиорди.