Обикновена бяла пластмасова табуретка за крака, която се поставя под тоалетната чиния, превърна семейство от Юта в мултимилионери, съобщава CNBC.

“Сега всички ми казват: „Защо не го измислих аз?“. Доказах на много хора, че не са прави и се чувствам много добре“, споделя 41-годишният Боби Едуардс, създател и генерален директор на компанията Squatty Potty.

Всичко започнало от проблемите на майката на Боби в тоалетната. „Страдах от запек през целия си живот“, признава колебливо Джуди Едуардс. С напредването на възрастта проблемът се влошил. Преди няколко години лекар препоръчал на Джуди да използва табуретка, за да повдига краката си, когато е в тоалетната. Тя опитала и се получило.

Но табуретката не била съвършена и затова Боби видял в това бизнес възможност. „На пазара не се предлагаше нищо, което можеше да ни помогне да разрешим проблема. Така че ние сами го направихме“, разказва той.

Семейството раздавало табуретки за крака на приятели и те ги смятали за безполезни подаръци, докато започнали да ги използват. „Видях резултатите и ефекта върху хората и си казах, че тук има потенциал“, спомня си Боби.

Така че той, родителите му и един от братята му изтеглили кредит от 35 000 долара, за да създадат сайт и да започнат реално производство.

Първоначално табуретката била изработена от дърво, но Джуди решила, че трябва да е пластмасова, за да се намали цената, и направили първата си голяма поръчка. „Първата поръчка беше за около 2000 табуретки. Те пристигнаха от Китай и си помислих, че никога няма да ги продадем. Сега продаваме по много на ден“, разказва Боби.

В началото той изпратил безплатни табуретки на блогъри, пишещи за здраве, за да се вдигне шум, и успехът не закъснял. Боби получил покана за участие в „Шоуто на д-р Оз“, след което и популярният радиоводещ Хауърд Стърн започнал да говори за продукта.

След телевизионните участия семейството продало продукти за 1 млн. долара и компанията получила инвестиция на стойност 500 000 долара.

Продажбите през първата година от пускането на табуретките в продажба били на стойност 17 000 долара. Миналата година те достигнали 19 млн. долара, а тази година са на път да надхвърлят 30 млн. долара. „До няколко години вероятно ще достигнем 100 млн. долара“, вярва Джуди.

В момента компанията има 15 служители и всички табуретки са произведени в САЩ. Боби Едуардс казва, че това им спестява транспортни разходи и им дава възможност да намаляват или увеличават производството бързо, в зависимост от нуждите.