Опитите на Tesla Motors да промени дилърската система на автомобилни продажби в САЩ се провалиха, след като съд в Мисури отсъди, че компанията не може да продава коли директно в своите шоуруми на територията на щата.

Tesla, която притежава дилърски лиценз за щата, се надяваше, че ще може да го използва, за да продава своите модели електрически автомобили без намесата на посредник. Това обаче срещна съпротивата на Missouri Automobile Dealers Association (MADA), която в началото на 2015 г. заведе дело срещу автомобилната компания.

Миналата седмица съдия Даниел Грийн отсъди в полза на MADA, съобщи днес Autoblog, позовавайки се на информация от St. Louis Business Journal. В решението на съдията се казва, че макар и дилърският лиценз да позволява на Tesla да притежава шоуруми на територията на щата, тя няма право да използва локациите за директни продажби.

Все пак компанията на Илон Мъск ще може да обслужва онлайн поръчките в тези локации. Към момента Tesla разполага с три шоурума на територията на щата и има планове да открие четвърти.