Изключително странен древен ритуал спазва и до днес индонезийското племе Торая. Те гордо показват своите мъртъвци, след като са ги извадили от гробовете и са ги облекли в нови дрехи.

Смята се, че по този начин хората от общността показват уважение към починалите си близки, пише Daily Mail.

На всеки три години племето от остров Сулавеси ексхумира своите мъртви. Те се почистват и обличат в нови дрехи, за да позират за снимки заедно с живите в рамките на фестивал, известен като Ma'nene.

Ритуалът, който се превежда като "на церемония по почистване трупове," се изпълнява повече от век.

Едно от най-важните събития в живота на хората Торая - етническа група, обитаваща планинския район на Тана Торая, е погребението. Те пестят пари през целия си живот за организирането на прилично погребение на тях и на останалите членове от семейството им.

В някои случаи погребалната церемония трае няколко седмици или дори години, така че семейството да има време да събере средства за провеждането й.

Но погребението никога не е последният път, в който те виждат починалия си роднина. За да се запазят телата от разпад, се увиват в няколко слоя плат. По същата причина на всеки три години се правят подмяна и ремонт на ковчезите.

Племето Торая живее високо в планините на Сулавеси в Индонезия. Районът е толкова отдалечен, че много от селата са напълно автономни до 1970 г., когато в областта пристигат холандски мисионери.

Селяните са насърчавани да сключват брак в рамките на своето семейство, но само ако това става с четвърти или по-далечни братовчеди. Според убежденията на общността смъртта не е последната стъпка от човешкото съществуване, а само една от многото от непрекъснатия духовен живот.

Племето Торая вярва, че духът на мъртвия винаги трябва да се връща в родното място, като голяма част от тях не пътуват от страх, че ще починат другаде и тялото им няма да може да бъде транспортирано.

В редки случаи, когато човек умре далеч от дома, членовете на семейството се осмеляват да отидат до там и да приберат тялото.

Снимки: twitter