Вчера Bayer достигна до споразумение за закупуването на Monsanto на цена от 66 млрд. долара, което се превърна и в най-голямата сделка сключена от началото на годината. 2016 обаче ни донесе и други мултимилиардни сделки в перспективни сектори като технологиите, фармацевтиката и енергетиката.

Вижте топ 10 на най-големите сделки досега през 2016 г.

10. ITC Holdings – 11.3 млрд. долара


Десетата най-голяма сделка през тази година бе обявена на 9-ти февруари, когато канадската електроразпределителна компания Fortis постигна съгласие за придобиване на американската ITC Holdings за 6.9 млрд. долара. Като част от сделката Fortis поема и дълговете в размер на 4.4 млрд. долара.

ITC Holdings се занимава с пренос на електрическа енергия и е най-голямата независима компания от този тип в САЩ.

9. ADT Corp – 12.4 млрд. долара

Отново през февруари базираната в Бока Ратон, Флорида, охранителна компания ADT Corp бе закупена от дружеството за частни капиталови инвестиции Apollo Global Management. Последва сливане с друга охранителна фирма - Protection 1, а общата стойност на транзакцията достигна 12.4 млрд. долара.

8. Starwood Hotels and Resorts Worldwide – 12.4 млрд. долара.

Американската хотелиерска верига Starwood бе закупена през март от конкурентната щатска компания Marriott International. За да осъществи сделката Marriott трябваше да се пребори с консорциум, воден от китайската Anbang Insurance Group. В крайна сметка Starwood прие последната оферта на Marriott от 13.6 млрд. долара (към онзи момент) в кеш и акции. Сливането на двете компании доведе до създаването на най-голямата хотелиерска верига в света.

7. Columbia Pipeline Group – 13.2 млрд. долара

През март канадската енергийна компания TransCanada обяви, че купува Columbia Pipeline Group, която оперира газопроводи в САЩ с обща дължина от над 24 000 километра. Сделката за над 13.2 млрд (включително и дългове) създаде една от най-големите газопреносни кампании в Северна Америка.

6. London Stock Exchange Group - 14.3 млрд. долара

През май London Stock Exchange Group и Deutsche Börse постигнаха споразумение за сливане на стойност 14.3 млрд. долара. Двете фондови борси ще функционират под шапката на новосъздадената компания UK TopCo и ще апазят досегашните си централи в Лондон и Франкфурт.

5.Tyco International – 16.6 млрд. долара

Петата място в класацията се заема от сливането между компанията за охранителни системи Tyco International и производителят на вътрешни системи за автомобили Johnson Controls. Сделката на стойност 16.6 млрд. долара ще позволи на Johnson Controls да намали своите данъчни разходи, тъй като Tyco е регистрирана в Ирландия, където данъчната ставка на корпоративният данък е близо три пъти по-ниска от тази в САЩ. Компаниите очакват да реализират спестявания от 500 милиона долара през първите три години след сливането.

4. LinkedIn – 26.1 млрд. долара

През юни софтуерният гигант Microsoft обяви, че е е стигнал до споразумение да закупи професионалната социална мрежа LinkedIn за 26.1 млрд. долара. Покупката, която е най-голямата в историята на Microsoft, се очаква да бъде финализирана до края на годината. Изпълнителният директор на Microsoft Сатия Надела сподели по повод на сделката, че това ще ускори растежа както на LinkedIn така и на офис пакета на софтуерната компания Office 365.

3. Baxalta – 32 млрд. долара

Третата най-голяма сделка бе обявена в началото на тази година, след като американската биофармацефтична компания Baxalta прие офертата на базираната в Лондон Shire Pharmaceuticals от 32 млрд. долара. Сделката, която ще подсили продуктовото портфолио за борба с редки болести на Shire, бе финализирана през юли.

2. Syngenta - 42 млрд. долара

През февруари швейцарската компания за селскостопански химикали и семена Syngenta прие офертата на China National Chemical Corporation (по-известна като ChemChina) от 48 млрд. долара. Сделката се очаква да бъде завършена до края на годината.

1. Monsanto – 66 млрд. долара

Най-голямата сделка от началото на годината не дойде никак лесно. По време на неколкомесечните преговори Bayer на подобрява на няколко пъти своята оферта и накрая постигна споразумение с Monsanto на цена от 128 долара за акция или 66 млрд. долара.

Компаниите очакват сделката да бъде финализирана до края на годината, но според някои анализатори, осигуряването на одобрение за сделката от регулаторите ще бъде проблематично.