Когато носите длъжността президент, това предполага, че прекарвате значителна част от времето си в пътуване.

Статистиката сочи, че последните пет американски президенти са извършили между 175 и 400 пътувания по време на техните мандади – и то само в САЩ.

Подобно на президентите – няма два еднакви хотела. Вижте кои са любимите места за отсядане на пет съвременни американски президенти:

Барак Обама - The Beverly Wilshire

По време на предизборната кампания през 2008 г. Обама и неговият екип отседнаха в Beverly Wilshire Hotel.

Освен това президентският апартамент на Beverly Wilshire Hotel е място на снимките на "Хубава жена". Във филма в него се установява Ричард Гиър.

Джордж У. Буш - The Sea Island Lodge

The Sea Island Lodge в Джорджия е традиция в семейство Буш. Това е мястото, на което Джордж Х. У. Буш и съпругата му Барбара отсядат по време на медения им месец.

През 2004 г. синът им го избира за подслон по време на срещата на върха на Г-8 и заедно с тогавашния британски премиер Тони Блеър засаждат възпоменателен дъб в имота.

Буш избира парче земя в близост до тази, на която баща му също засажда дъб преди около 15 години.

Семейство Буш отсядат в Sea Island Suite – апартамент от над 200 квадрата със спалня, 2.5 бани, хол (с камина), библиотека и самостоятелна тераса. Цените му започват от 1 100 долара за нощувка.

Бил Клинтън - The Mayflower Hotel

Този хотел в окръг Колумбия е историческа институция, а не просто хотел.

Франклин Рузвелт именно в него пише в знаменитата си реч: "Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх".

Хотелът е бил домакин на няколко бала по встъпване в длъжността президент - от Кулидж до Рейгън. Труман прекарва първите три месеца на мандата си тук, а се носи слух, че и Бил Клинтън го е посещавал.

Джордж Х. У. Буш - Kahala Hotel & Resort

Всеки президент - от Линдън Джонсън до Джордж У. Буш, отсяда в Kahala Hotel & Resort, докато е в Хонолулу по време на мандата си.

Буш пък пристигна с хеликоптер в хотела, кацнал на съседното голф игрище, за да се избегнат задръствания.

Други известни гости, отсядали в стаите му, включват Елизабет Тейлър, Далай Лама и Ролинг Стоунс.

Президентският апартамент е с площ от 140 квадрата и разполага с прекрасен изглед към Тихия океан. Цената му на вечер е 8888 долара.

Роналд Рейгън - Arizona Biltmore

Преди да стане президент, Роналд Рейгън прекарва медения си месец с Нанси в Arizona Biltmore.

С течение на годините луксозният хотел е домакин на всеки президент от Хърбърт Хувър до Джордж У. Буш. Той приютява още Франк Синатра, Кларк Гейбъл и Мерилин Монро.

Снимки: travelandleisure.com