Днес в рубриката ни „Устройство на седмицата“ избрахме модел, който комбинира в себе си не само оптимално съотношение между цена и качество, а такъв, който вкарва в това уравнение добрите характеристики, стилния дизайн и невероятен екран – това е Samsung Galaxy A5 във версията му от 2016 г.

Представените от Samsung модели в Galaxy A семейството през 2016 г. несъмнено са комбинация от иновативен дизайн и последните технологии на пазара, като средната от трите версии A5 идва при нас с екран от 5.2 инча.

Той е от типа Super AMOLED и показаните от него цветове са наистина живи и с пределен контраст. Работната резолюция е Full HD, a всички приложения и игри работят безпроблемно, благодарение на осемядрения 1.6 GHz процесор, работата на който се подпомага от графичен ускорител и 2 GB RAM. Вградената памет е 16 GB, а моделът има и слот за microSD карти, чрез който тя може да бъде разширена.

Още при представянето на серията Galaxy A (2016) от Samsung обявиха, че тя продължава дизайнерската философия на компанията, като комбинира метал и стъкло, за да създаде красив и хармоничен първокласен дизайн. Моделите разполагат с нови и по-добри дисплеи и по-тънка рамка около екрана.

Лесно можем да забележим, че дисплеят не е отсечен, има заобляне в краищата си. Това е така нареченото 2.5D стъкло, което придава доста изискан външен вид на модела, отличаващ го от много други на пазара.

Смартфонът е един от малкото в този клас, които разполагат и с подобрена сигурност, благодарение на сензора за пръстов отпечатък. Налице е подобрена технология за разпознаване на пръстови отпечатъци, която гарантира не само по-добра защита на личните данни, но и по-удобно и сигурно използване.

Моделите от серията Galaxy A (2016) са снабдени с нова система на камерата, която позволява правенето на по-ярки и ясни снимки и видео клипове. Системата включва технологията за оптична стабилизация на картината (Optical Image Stabilization), която предотвратява размазването на изображенията. Както предната, така и основната камера имат апертура F1.9, което позволява правенето на снимки при слаба светлина.

Освен това, чрез функцията Quick Launch, потребителите могат да включат камерата за една секунда, като само натиснат два пъти бутона под екрана. Тук основната камера е с 13-мегапикселов сензор, а за селфита има предвидена 5-мегапикселова лицева камера.

Батерията на новия A5 е с капацитет от 2900 мАч и поддържа специална функция за бързо зареждане, с която се достигат до 80% заряд за малко над половин час, след което могат да бъдат проведени до 16 часа разговори.