Под украинския град Одеса е разположена широка мрежа от тунели. Смята се, че това е най-голямата система от катакомби в света.

До голяма степен неотбелязан и разпространяващ се безразборно под града, огромният лабиринт от подземни проходи се простира в продължение на повече от 2 500 километра.

Ако бяха прокопани в права линия, тунелите биха достигнали чак до Париж. Между другото, френската столица е и мястото, на което се намира втората по големина система от катакомби в света. Но тези на Одеса са пет пъти по-дълги, отколкото парижките.

Трудно е да се каже кога прокопаването на тунелите под града е започнало, но катакомбите са значително разширени, стартирайки от края на 18 век, когато Екатерина Велика нарежда този нов пристанищен град да бъде построен на брега на морето.

Те са прокопани на повече от 30 метра под земята на три различни нива. Нови шахти са създадени, когато старите са повредени от варовика и именно чрез този процес сложната мрежа от тунели започва да се оформя.

Прокопаването продължава през целия 19 и през част от 20 век - до избухването на Руската революция през 1917 г. тогава тунелите попадат в ръцете на бездомници и престъпници, които ги използват за тайни срещи и контрабанда на стоки. В определен период тези тъмни и опушени тунели дори са използвани от търговци на роби.

Когато нацистите пристигат в Одеса, катакомбите служат като скривалище на защитниците на града. Част от тях са превърнати в комфортни жилищни пространства.

Има и стаи за отдих, където мъжете играят пулове, шах или домино на свещи. Кухните са оборудвани с печки, направени от варовик, а димът се вентилира в празни камери по-горе. Има дори една болница и операционна.

Някои от тунелите са реконструирани днес, което дава възможност на посетителите да видят точните условия, при които са живели партизаните.

Има повече от хиляда известни входове, водещи в загадъчен лабиринт, пълен със скрити пещери, където съвременните изследователи често откриват вековни артефакти като монети, инструменти, части от дрехи, тенджери и посуда, пушки от Втората световна война, стари вестници и други.

Влизането в тунелите без водач е изключително опасно, предупреждават обаче туристически гидове.

Снимки: amusingplanet.com