Доналд Тръмп заяви, че Хилари Клинтън ще отиде в затвора, ако бъде избран за президент, и нападна съпруга й заради отношението му към жените във втория телевизионен дебат по-малко от месец преди президентските избори в САЩ, пише ВВС.

Дебатът между Тръмп и Клинтън беше изключително ожесточен. Той я нарече „дявол“, който непрекъснато лъже, и човек, който таи огромна омраза в сърцето си. Тя пък го определи като човек, който обижда жените.

Двамата отказаха да си стиснат ръцете преди началото на дебата. Тръмп и Клинтън си размениха обвинения за данъците, здравеопазването, американската политика в Сирия и коментарите на Клинтън, че половината от поддръжниците на Тръмп са „шепа нещастници“.

Допитване на CNN/ORC сред зрителите, наблюдавали дебата, установи, че 57% смятат, че Клинтън го е спечелила спрямо 34 на сто, които са подкрепили Тръмп. Кандидатът на републиканците се намира в най-опасния момент в 16-месечната си предизборна кампания, след като новооткрито видео от 2005 г. разкрива негови обидни коментари към жените. То предизвика призиви на републикански политици да се откаже от президентската надпревара.

Тръмп определи коментарите като „приказки в съблекалнята“ и заяви, че никога не е целувал или докосвал жена без разрешение. Президентът Бил Клинтън стори по-лоши неща на жените, заяви Тръмп в една от най-ожесточените си атаки, която може да засили популярността му в ядрото на поддръжниците му, които ненавиждат кандидатката на демократите.

Клинтън отговори, че коментарите на Тръмп показват, че той не е готов за Белия дом. „Той твърди, че това видео не отразява неговата същност, но мисля, че за всички е ясно, че то представлява точно същността му“, заяви Клинтън. Тя обвини Тръмп, че избягва да обсъжда политически проблеми, защото собствената му предизборна кампания се проваля и републиканците го изоставят.

По-рано в 90-минутния дебат Тръмп заяви, че ще назначи специален прокурор, който да прегледа операциите в частния имейл сървър на семейство Клинтън по време на мандата й като държавен секретар на президента Барак Обама от 2009 до 2013 г. Клинтън отговори: „Мисля, че е прекрасно, че човек с темперамента на Доналд Тръмп не отговаря за законите на тази страна“. „Защото ще бъдете в затвора“, контрира Тръмп.

Един от любопитните моменти в телевизионния дебат, който привлече вниманието на потребителите на Twitter в САЩ, беше мухата, която за кратко кацна на лявата вежда на кандидатката на демократите. В редица шеговити анкети след дебата сред потребители на Twitter печели мухата, макар и с минимална преднина, пред двамата кандидати за президент.

Следващият и последен дебат между Клинтън и Тръмп е планиран за 19 октомври.