Основателят на Microsoft Бил Гейтс може да е най-богатият човек в света, но това не означава, че е освободен от задължението да мие съдовете след вечеря, пише CNBC. Всъщност той отделя време, за да измие мръсните чинии и чаши почти всяка вечер. Милиардерът споделя, че смята домакинската работа за забавна.

Запитан кое е нещото, което обича да прави и което никой не би очаквал от него, той отговаря, че мие съдовете всяка вечер. „Други хора също искат да се включат, но аз харесвам начина, по който го правя“, казва Гейтс.

Това не е просто проява на мазохизъм от негова страна. Научни изследвания установиха, че миенето на съдовете намалява стреса и стимулира креативността.

Изследването на университета във Флорида доказа, че студентите, които съвестно изпълнявали задачата да мият съдове (например съсредоточавали се върху дишането си и върху допира), намалявали нивата си на стрес и повишавали вдъхновението си. Съсредоточаването върху усещането от топлата вода или мирисът на сапун пък стимулирало мозъка.

Изследване на Калифорнийския университет установи, че вършенето на немисловни задачи позволява на мозъка да се съсредоточи върху креативни начини за разрешаване на проблем. Например хора, които първо свършили скучната задача да копират номерата от телефонния си регистър, можели да мислят по-творчески след това.

Помислете: кога ви връхлитат най-добрите ви идеи? Когато сме на бюрото си или докато безгрижно си вземате душ? Същото важи и за не особено забавния процес на миене на съдовете. Така че следващия път, когато ви се натрупат мръсни чинии в мивката, последвайте примера на Гейтс и ги измийте. Това може да ви накарате да се почувствате по-спокойни и за стимулира творческото ви мислене.