Изпълнителният директор на Apple Тим Кук направи неочаквано посещение на китайския мегаполис Шънджън, на което разкри плановете на компанията да изгради свой развоен център в града.

Новината идва по-малко от месец, след като Apple обявиха намеренията се да изградят подобно съоръжение - на стойност 45 млрд. долара в Пекин, и е част от усилията на компанията да се справи с намаляващите продажби на най-големия пазар за мобилни телефони в света, както и с регулаторните пречки, които среща в страната.

Инвестициите целят да спечелят благосклонността на властите в Пекин и по този начин да осигурят по-благоприятни условия за развитиeто на бизнеса на Apple в Китай. Кук полага сериозни усилия в тази насока, като само от началото на 2016 г. шефът на американската компания е провел няколко посещения в страната.

В допълнение, през май Apple инвестира 1 млрд. долара в услугата за споделено пътуване Didi Chuxing с надеждата, че това ще й помогне да придобие по-добро разбиране за китайския пазар.

В имейл до CNBC говорителят на Apple Каролин Ву съобщава, че новият развоен център в Шънджън ще започне да функционира през следващата година. Тя описва Шънджън като “изключително жизнен град”, допълвайки, че плануваният развоен център, заедно с този в Пекин, целят да заздравят връзките на Apple с местните й партньори и университети, с които работи съвместно, за да подпомага развитието на талантите в страната.

Шънджън е технлогичният център на Китай и често е наричан “китайската силициева долина”.