Кралица Елизабет II в момента е най-дълго управлявалият монарх в света - след смъртта на краля на Тайланд Бумибол Адулядей в четвъртък.

Кралицата на Обединеното кралство и Британската общност управлява в продължение на 64 години. Тя се възкачва на престола след смъртта на баща си на 6 февруари 1952 г., съобщава BBC.

През септември миналата година кралица Елизабет надмина рекорда на своята пра пра баба кралица Виктория като най-дълго управлявалия монарх в британската история. Днес тя е на 90 години.

Кралица Елизабет II

Тайландският крал Бумибол носеше короната в продължение на 70 години. Тя е поставена на главата му на 9 юни 1946 г.

Монархът почина вчера, на 88-годишна възраст. През последните години неговото здраве беше влошено и публичните му изяви бяха сведени до минимум.

Охранител пред Кралския дворец в Тайланд

Неговият наследник – синът му принц Ваджиралонгкорн, не се радва на любовта на народа, за разлика от баща си. Той в момента е на 63 години.

Други монарси, които могат да се похвалят с дълъг период на управление, са султанът на Бруней Хасанал Болкия и кралицата на Дания Маргрете II.

Семейството на Хасанал Болкия се смята за едно от най-богатите хора в света. Според различни сведения само султанът разполага с 20 млрд. долара.

Златна джамия в Бруней

Той живее в палат с над 1 788 стаи и 257 бани. Това е вторият най-голям дворец в света след този в Забранения град в Пекин.

Султанът има гараж за 110 автомобила и конюшня с климатици за своите 200 понита. Както и с 5 басейна.

Кралицата на Дания Маргрете II заема престола през 1972 г., когато баща й - крал Фредерик IХ, умира след тежко заболяване.

Войници от Кралската гвардия на Дания

Родена е на 16 април 1940 г. и е едва втората жена начело на страната в 560-годишната история на кралството, но е първата кралица, коронясана официално.