Компанията за спортни стоки Adidas определено се е устремила към бъдещето със своята обувка, почти напълно изработена от роботи.

Наскоро бе представен Futurecraft M.F.G. – първият продукт на компанията, който може да бъде произведен на поточна линия.

Според Adidas технологията е първа по рода си и е способна да „отнесе продукцията там, където е потребителят“, както и да произведе обувка по-бързо от всякога.

Новите маратонки, които изискват човешка намеса едва в края на производствения процес, носят знака на бранда Primeknit.

Бъдещата обувка

Adidas също така представи своята технология, наречена Aramis – за да визуализира естественото движение на стъпалото и да създаде по-гъвкава обувка.

Целта е да се произвеждат обувки, които отговорят на специфичните потребности на клиента.

От дизайнерска перспектива, Speedfactory дава възможност да се изследват нови начини за създаване на перфектната обувка, казва Бен Херат, вицепрезицент в дизайнерския отдел на Adidas.

Апаратурата предоставя информация и анализи, благодарение на които се оформя бъдещият продукт – например може да се създаде обувка, която да е съобразена със спецификата на атлета и да стимулира неговото физическо представяне.

По думите на Херат, Futurecraft M.F.G. е началото на едно вълнуващо приключение.

Засега технологията ще бъде използвана само в Германия. Въпреки това Adidas има планове да разшири пазара, като стъпи в САЩ, където в момента функционира подобна производствена линия в Атланта.

Futurecraft M.F.G. е само първата крачка.

Adidas предвижда създаването на децентрализирана екосистема от фабрики от рода на Speedfactory в градове в цял свят. Това значително ще понижи разходите за доставка.