Американският фаст фуд гигант McDonald's иска да отвори ресторат на две крачки от базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, но кардиналите са гневни, пише френският в. Les Echos.

Американската компания получила разрешение да отвори ресторанта, но решението веднага беше оспорено от кардиналите от римската курия. Според италианските медии много католически прелати са изразили отказа си да приемат установяването на McDonald's в сърцето на понтификатското градче.

Те не се гневят толкова на имиджа и ценностите, проповядвани от фаст фуд веригата. Някои от кардиналите обитават същата сграда, в която ще се намира бъдещият McDonald's, и се опасяват от възможни разходи за преустройване на сградата, които появата на ресторанта може да предизвика. Според тях тези разходи ще трябва да бъдат поети от Ватикана.

Но агенция APSA, която управлява недвижимите имоти на Ватикана, твърди обратното. Според нея за момента е планирано само премахването на един асансьор в жилищната сграда, за да бъде ремонтирана площта, заделена за ресторанта.

За да потуши пожара, веригата за бързо хранене съобщи, че ще плаща „десетки хиляди евро на месец“ - доста повече от обичайния наем за жилищна сграда. А Ватикана има нужда от пари.

Комитетът за защита на Борго - сграда срещу тази, в която McDonald's ще се установи, съжалява за появата на веригата за бързо хранене, заявявайки, че ресторантът ще навреди на квартала.

Технически той не се намира точно в комплекса на Ватикана, но появата му е символична. В сградата са живели множество кардинали, сред които и Бенедикт XVI, преди да стане папа. В същото време, въпреки недоволството на кардиналите, McDonald's винаги ще може да разчита на туристите, над десет милиона всяка година, за да намери своите клиенти.