Русия никого не смята да напада, това е смешно, глупаво и немислимо, заяви президентът Владимир Путин на заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи.

„Работата обаче е в това, че Русия никого не смята да напада, пък и смешно е това, аз четох и вашите аналитични материали, не само на присъстващите тук в залата, но и на аналитиците от същите САЩ, от Европа. Но това е немислимо, това е просто глупаво и нереалистично. Само в Европа живеят 300 милиона (граждани), и всичките са от НАТО, в САЩ общият брой на населението сигурно е 600 милиона, в Русия са 146 милиона. Ами, направо смешно да се говори за това“, изтъкна президентът.

Русия не се стреми нито към глобално доминиране, нито към експанзия, тя се обявява за равна и неделима безопасност за всички, заяви президентът Владимир Путин на заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи, цитиран от БГНЕС.

„Приоритетите, без които е немислимо благополучието на нашата планета, абсолютно очевидно е, няма да кажа нищо нова, преди всичко равната и неделима безопасност за всички държави“, изтъкна държавният глава. Той окачестви като истерия приказките, че Русия се намесва в американските избори. По думите му САЩ не са бананова страна.

„Към митовете, измислените проблеми се отнася и протичащата истерия – по друг начин не мога да я нарека относно влиянието на Русия върху сегашните избори за американски президент. Изглежда, че Америка има много остри и наистина насъщни проблеми, от гигантският държавен дълг до нарастването на насилието с използване на огнестрелно оръжие и фактите на полицейски произвол. Навярно, в хода на изборите би трябвало да се говори именно за това. Но, очевидно, няма какво да се каже, няма с какво обществото да се успокои, затова къде е по-лесно да се отвлече вниманието на хората върху руските така наречени хакери, шпиони, агенти за влияние и прочие“, посочи той.

Владимир Путин изрази съжаление, че личните му договорености с американския колега Барак Обама за Сирия не сработиха, защото „във Вашингтон се появиха сили, които направиха всичко, за да не е реализират на практика тези договорености“.

Спирайки се на терористичната заплаха, той нарече „много опасна игра“ използването на тероризма от някои държави за политическите им цели.

„Искам още веднъж да се обърна към подобни играчи: в случая екстремистите са по-хитри, по-умни и по-силни от вас, заигравайки се с тях, вие винаги ще губите... Хората са наплашени от това, че пред очите им тероризмът от някаква далечна заплаха се превърна в ежедневие, че терористичен акт може да стане до тях на съседната улица, дори на собствената улица, а оръжието на масовото убийство може да стане всяко подръчно средство – от домашно изработен експлозив до обикновен товарен камион“, обясни Путин.

„Нещо повече, атентатите в Брюксел, Ница, в градовете на Германия, за съжаление и в нашата страна, показват, че терористите не се нужадят нито от клетки, нито от организационни структури, те могат да действат единично, автономно, достатъчно е да бъдат идеологически мотивирани и хвърлени срещу врага, срещу нас с вас“, изтъкна руският президент.