Най-късият полет в света, който понякога продължава по-малко от една минута, прие едномилионния си пътник, съобщава Daily Express.

2.7-километровият маршрут между Уестрей и Папа Уестрей в Оркни беше включен в Книгата на рекордите Гинес като най-краткия полет в света. Официалното му времетраене е две минути, но при идеални метеорологични условия може да продължи само 47 секунди.

Осемместният самолет е част от Orkney Inter-Isles Air Service, като отлита от Къркуол на главния остров и свързва островите Оркни – Едей, Стронсей, Сандей, Норт Роналдсей, Уестрей и Папа Уестрей.

Loganair обслужва маршрута от 1967 г., а в понеделник почете един от дългогодишните си пътници на церемония на летището в Къркуол. Банкерът от Royal Bank of Scotland Ан Рендал получи букет от новоназначения капитан на самолета Алекс Рендал, който е роден на островите Оркни. Двамата нямат роднинска връзка, но Алекс изрази задоволството си, че Ан е помогнала за отбелязването на юбилейния полет. Тя е летяла над 10 000 пъти по маршрута, посещавайки общностите на островите Оркни, за да се запознае с изискванията им към банката.

„Полетът е перлата в нашата мрежа и е известен в цял свят. Но въпреки славата си това е много важен полет за хората в Оркни, като свързва отделните острови чрез конвенционална въздушна връзка“, казва управляващият директор на Loganair Джонатан Хинкълс.

„Полетът се използва от учители, лекари, полицаи, ученици и им помага да вършат ежедневните си задачи лесно и просто. Изпълняваме полета от името на Островния съвет на Оркни от 49 години и осемместният ни самолет утвърди присъствието си в небето над островите с течение на времето. Бих искал да поздравя Алекс за повишението му в капитан на самолета Britten Norman и да благодаря на Ан, която е една от най-честите пътнички на авиокомпанията“, допълни Хинкълс.