От апартамент с площ 85 кв. м до летище от 1752 акра плюс жилище – недвижим имот за 5 млн. долара може да изглежда драстично различен по света, пише Forbes.

5 млн. долара се смятат за най-ниския праг за луксозен имот, а ултралуксозни недвижими имоти в Хемптънс и Гринуич, щата Кънектикът, могат да струват най-малко 10 млн. долара, считат Грег Тодора и Джъстин Петраглия, водещи брокери в The Todora-Petraglia Team.

Според агенцията за недвижими имоти, от инвестиционна гледна точка най-добрите имоти могат да бъдат открити в Португалия и Панама. Португалия е отличен избор, защото цената на недвижимите имоти там обикновено е занижена, а възвръщаемостта от наемите е голяма.

Панама е особено подходяща за американските купувачи, които искат да обвържат инвестициите си в недвижими имоти със сравнително безрискови валутни курсове и нарастващи възможности, предлагани от Панамския канал.

Но ако имате конкретни предпочитания, вижте какво казват от The Todora-Petraglia Team за някои от най-добрите имоти за 5 млн. долара, които се предлагат днес на световния пазар на луксозни имоти.

1. Eden Star Residence, Монако (85 кв. м, 5.1 млн. долара)

Този невероятен апартамент с две спални на най-горния етаж разполага с удивителни гледки и прекрасни външни части (тераса от 26 кв. м и градина от 60 кв. м). Но трябва наистина да обичате плаването, за да оцените един от най-луксозните крайбрежни имоти в квартал Фонвией в Монако.

Мнението на експертите: „В градове като Монако, Лондон и Хонконг, където цената на квадратен метър е сред най-високите в света, размерът на жилището ще е значително по-малък. Но в замяна на това не само ще се сдобиете с най-доброто местоположение и ексклузивност, но и ще имате едни от най-уникалните кулинарни, културни и развлекателни преживявания в света“.

2. Улица „Мъри“ 111, Ню Йорк (153 кв. м, 5 млн. долара)

Това изключително жилище с две спални и две бани предлага удивителни панорамни гледки към небето на Манхатън и е проектирано от известния архитект Дейвид Ман. То разполага с направена по поръчка кухня Molteni, мраморен остров Calacatta Borghini и електроуреди от Wolf, Miele и Sub-Zero.

Но това, което отличава апартамента на улица „Мъри“ 111 от другите първокласни жилища с неговите размери, са горещата турска баня, както и кафето и закуската, сервирани всеки ден от Baked Tribeca.

Мнението на експертите: „Фактът, че това е ултрамодерен нов апартамент, съчетан с първокласни услуги, някои от най-добрите дизайнери и архитекти, превръща жилището на улица „Мъри“ в изключително желано“.

3. Chianti Classico Wine Estate, Тоскана (382 кв. м интериор, 31.38 акра земя, 4.9 млн. долара)



Всеки, който смята да започне винарски бизнес, може да получи летящ старт с това винено имение. То се състои от основна къща, хамбар, пристройки, плувен басейн и около 31 акра лозя. Тук се произвеждат около 30 000 бутилки годишно от висококачественото вино Chianti Classico, Supertuscan и Riserva.

Макар че къщата разполага с изобилие от пространство за живеене – пет спални, две трапезарии, четири бани и безкраен плувен басейн, очевидният фокус е виното. Просто проверете допълнителните постройки със зала за отлежаване на виното в дъбови бъчви, залата за пакетиране, както и списъкът с марки и клиенти, които са включени в продажбата.

Мнението на експертите: „Любителите на виното трябва да обърнат внимание на този имот, защото той включва 31 акра тучни тоскански лозя и клиентска база. Но може да ви е необходим консултант, ако това е първото ви начинание в професионалното винопроизводство“.

4. Исла Бонита, Мангаратиба, Бразилия (19.64 акра, 5 млн. долара)

Мечтаете да сте крал или кралица на собствен остров? Това е вашият шанс. Разположен край бреговете на Мангаратиба и на около 95 км от Рио де Жанейро, Исла Бонита предлага четири плажа с бял пясък, тучни гори и две красиви къщи с удивителни гледки, както и къщи за обслужващия персонал.

С близките два яхт клуба този частен рай има огромен потенциал да се превърне в курорт.

Мнението на експертите: “Изключително красива страна, Бразилия е известна с буйната си растителност, жиу-житцу, самба и плажовете. Имотите, които инвеститорите купиха в североизточната част на страната, бързо се обезцениха.

Югоизточната част на Бразилия се справя доста по-добре от гледна точка на повишаването на стойността. Тъй като най-скъпите бразилски недвижими имоти могат да бъдат открити в Рио де Жанейро, притежаването на остров само на 95 км от града е идеалното място за нов луксозен курорт“.

5. Летище „Форт Аткинсън“, Флорида (273 кв. м интериор, 1752 акра земя, 5.25 млн. долара)



Чуйте, почитатели на авиацията, предлага се авиационен парк от 1752 акра в Майо, Флорида. С калдъръмена писта от 914 м, затревена писта от 457 м, езеро от 80 акра и къщи с площ от 278 кв. м, този мега имот по средата на пътя между Талахаси и Гейнсвил, близо до река Суони, е идеален за всеки почитател на авиацията, ездата и голям брой занимания на открито.

Мнението на експертите: „Този проект е интересен за любителите на авиацията. Но предвид отдалечеността му в щат, който има много какво да предложи, не смятаме, че той ще запази високата си стойност при повторна продажба от инвестиционна гледна точка“.

Снимки: Pixabay.com