15 държави не са били завладявани или контролирани от чужда власт поне от 194 години. Daily Telegraph посочва кои са те.

Бразилия

Земята, известна днес като Бразилия, е била завладяна от Португалската империя през 1500 г. 322 години по-късно дон Педро I става първият владетел на независимата държава.

Какво се е запазило от тази ера?

Бароковата фасада на църквата Канделария в Рио де Жанейро, която е завършена през 1811 г.

Колумбия

Благодарение на Симон Боливар, Колумбия обявява независимостта си от Испания през 1819 г.

Какво се е запазило от тази ера?

Посетителите на Богота могат да посетят Кинта де Боливар, щаб на революцията между 1820 и 1830 г., който сега е превърнат в музей. Катедралата Приматиал в Богота е била построена между 1807 и 1823 г.

Чили

Държавата обявява независимост на 12 февруари 1818 г.

Какво се е запазило от тази ера?

Дворецът „Ла Монеда“, седалище на чилийския президент, който е построен между 1784 и 1805 г., и Колумбийският национален музей от 1823 г.

Аржентина

Това е първата държава от Латинска Америка, която се освобождава от зависимостта си от Испания, преди Чили, Колумбия, Боливия, Еквадор, Венецуела, Коста Рика, Гватемала, Перу и Мексико. На 9 юли т. г. се навършиха 200 години от независимостта на Аржентина

Какво се е запазило от тази ера?

Неокласическата фасада на катедралата „Метрополитън“ в Буенос Айрес, завършена през първата половина на 19-и век. Майската пирамида в града е издигната в чест на Майската революция от 1810 г., довела до войната за независимост на Аржентина.

Швейцария

След окупация от французите през 1798 г. и Австрия през 1813 г., Швейцария възстановява независимостта си през 1815 г. по време на Виенския конгрес.

Какво се е запазило от тази ера?

Сгради от XIX в. в Женева, включително Музикалната консерватория и Женевското музикално училище (1835 г.), хотел Beau-Rivage в Женева (1865 г.) и паметникът „Брунсвик“ (1879 г.).

Испания

Французите окупират Испания и установяват брата на Наполеон Жозеф Бонапарат за крал през 1808 г. Армията на Наполеон е отблъсната през 1814 г. и крал Фердинандо VII се завръща.

Какво се е запазило от тази ера?

Музеят „Прадо“ в Мадрид, който отваря врати през 1819 г.

САЩ

Както американските ученици добре знаят, британците се предават на 19 октомври 1781 г. в Йорктаун, щата Вирджиния, пет години след Декларацията за независимостта.

Какво се е запазило от тази ера?

Сградите от този период включват Mission San Xavier del Bac, на 16 км южно от Тусон, щата Аризона, и Sandy Hook Light в Ню Джърси, най-старият работещ фар в САЩ.

Непал

Обединението на Непал става през 1768 г., когато столицата е преместена в Катманду.

Какво се е запазило от тази ера?

Площад Дърбар в Катманду, осеян с исторически храмове, въпреки че много сгради пострадаха сериозно при земетресението миналата година. Части от комплекса „Хануман Дхока“ са построени в края на XVIII в.

Оман

Страната не е била подчинена на друга държава от 1743 г., когато прогонва персийците. Преди това тя е управлявана от Селджукската империя, османците и Португалия.

Какво се е запазило от тази ера?

Макар че води началото си от предислямския период, фортът „Накхал“, западно от Мускат, е реновиран и построен отново през XVII и XIX в.

Португалия

Тя е част от Испанското кралство между 1580 и 1640 г. Последвалата война за възстановяване на независимостта на Португалия продължава 28 години и завършва с Лисабонския договор от 1668 г.

Какво се е запазило от тази ера?

Красивата църква „Санта Енграсия“ датира от 1681 г.

Бутан

Малката държава Бутан е обединена през 1634 г.q след Втората битка на Симоткха Дзонг, известна още като Битката на петте лами. Въпреки сраженията с Моголската императия и британците, държавата успява да запази независимостта си.

Какво се е запазило от тази ера?

Тронгса Дзонг, най-голямата крепост по рода си в страната, е построена през 1647 г. Организирана е кампания за включването й в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Швеция

Калмарската уния, доминирана от Дания, на 6 юни 1523 г. и оттогава повече не е завладявана. Денят е национален празник на страната.

Какво се е запазило от тази ера?

Общественият площад Сторторгет в Стария град на Стокхолм. Това е мястото на стокхолмската кървава баня, когато шведски благородници са посечени от датския крал Кристиан II. Това води до бунт и гражданска война. В Стария град могат да се видят средновековни алеи, калдъръмени улици и исторически сгради.

Русия

Голямото стоене на река Угра на 8 октомври 1480 г. бележи края на управлението на татарите над Москва. Династия Рюрик, която управлява по онова време, продължава да управлява до 1598 г.

Какво се е запазило от тази ера?

Много сгради от онова време са оцелели в Москва, като катедралата „Успенски събор“ (1475-1479 г.), Спаската кула (1491 г.).

Турция

Монголската империя завлазява Турция през 1243 г. след битката при Кьосе даг. Макар че съюзниците окупират голяма част от Османската империя след Първата световна война, Анкара не е сред окупираните зони.

Какво се е запазило от тази ера?

Джамията Ивлиминаре в Анталия е построена през 1230 г.

Великобритания

Англия, която не включва Шотландия и Уелс, е подчинена последна от Уилям Завоевателя през 1066 г.

Какво се е запазило от тази ера?

Многобройните нормански руини във Великобритания включват Лондонската кула, построена от Уилям Завоевателя през 1078 г., и катедралите Уинчестър (1079 г.) и Дърам (1093 г.).