Най-добрата новина, която чухме наскоро: шоколадът е храната, която засилва метаболизма най-много. Ако се доверим на проучванията, сладкото изкушение има изненадващо много ползи.

И ако калориите са ключът към успеха на една диета (или провала й), голяма част от съдържащите се в шоколада съставки помагат за горене на калориите.

Храните стимулират тялото да произвежда хормони. Някои от тях помагат на хормоните, които подсилват метаболизма, а други го правят по-ленив.

Ето кои са най-добрите храни, които да включите в диетата си за бърз метаболизъм.

Черен шоколад

Консумацията на около 40 грама шоколад на ден повишава нивата на кортизол, който помага за спад в нивата на хормоните на стреса. Други съставки в шоколада, като кафеин и теобромин, могат да ускорят процеса на отслабване.

Възрастните, които консумират черен шоколад, са по-слаби спрямо тези, които се ограничават, въпреки еднаквия брой калории, които приемат.

Търсете шоколад, който съдържа 70% какао – по-тъмният е по-добър.

Яйца

Яйцата са най-добрият източник на протеин на земята. Те съдържат девет важни аминокиселини, от които се нуждае тялото, за да изгради мускулна маса, а така и да гори по-лесно калории. Започнете деня си с две варени яйца вместо с вафли или зърнени закуски. Ако търсите източник на добри мазнини, заложете на комбинация от яйце и авокадо.

Сусам

Проучванията при животни показват, че растителните химикали в сусама, наречени лигнани, подобряват изгарянето на мазнини чрез увеличаване на чернодробните ензими, които разграждат мазнините. Много изследвания са установили, че протеините и есенциалните мастни киселини увеличават скоростта на метаболизма, а в сусама има и от двете. Той е богат също на минерали и фибри.

Използвайте го за поръсване върху салати или ястия или под формата на тахан.

Смутита

Ако изберете смути, което съдържа протеин на прах, ще засилите хормоните, съдържащи холецистокинин и даващи сигнали на мозъка, че е сит. Освен това протеинът помага за изграждане на мускулите. Когато губите тегло, приемът на протеин ще помогне да губите по-малко мускулна маса и и ще държи метаболизма ви буден.

Жълти чушки

Този зеленчук съдържа 314 милиграма витамин С. Тялото се нуждае от него, за да се произведе молекула, наречена карнитин, който помага на мускулите да използват мазнини за енергия и от своя страна повишава метаболизма. Хората с по-високи нива на C в кръвта имат по-нисък индекс на телесната маса и по-малко телесни мазнини, сочи проучване.

Фъстъци

Тези ядки не само помагат за ограничаване на приема на калории, но и за изгарянето им. Фъстъците предизвикват силна термична реакция, което означава, че по време на консумацията им се изгарят калории. Според проучване хората, консумиращи 500 калории от фъстъци дневно в продължение на 19 седмици, са увеличили метаболизма си с 11%, без дори да са добавили упражнения.

Все пак не прекалаявайте, защото те са доста калорични.

Напитки, които помагат да отслабнете

Искате ли да свалите 3 килограма на година? Пийте по две чаши вода преди закуска (може да опитате това и преди всяко хранене). Според проучване хората, които правят това, приемат по 75 калории по -малко по време на сутрешната си закуска.

Водата е като аперитив без калории. Освен че пълне стомаха, водата помага да се ускори метаболизмът. Експерти съветват да се пият между 8 и 12 чаши вода на ден.