Цените на петрола отбелязаха сериозно понижение, след като неочакваната победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара в САЩ разбуни духовете на световните пазари.

Към 10:06 часа цената на щатския суров петрол регистрира спад от 1.36%, до 44.37 долара за барел. В същото време европейският сорт Брент се движи с 1.06% надолу на 45.55 долара.

По-рано през деня щатският суров петрол бе слязъл до 43.07 долара за барел, или с повече от 4% под последното си затварящо ниво, преди да успее да ограничи загубите.

Понижението на цените е отражение на реакцията на инвеститорите на шокиращата победа на Тръмп, след като предварителните проучвания фаворизираха неговия опонент от Демократическата партия Хилъри Клинтън. В крайна сметка обаче победите в редица ключови щати, като Флорида, Айова и Пенсилвания, осигуриха на Тръмп необходимите места в избирателната комисия.

„Победата на Тръмп се приема като шок, подтиквайки инвеститорите да търсят безопасно убежище в златото, а това се отразява негативно на петрола,“ коментира анализаторът на Mirae Asset Daewoo Сон Джае-хюн, цитиран от Reuters.

В дългоосрочен план обаче политиката на Тръмп в подкрепа на петролния сектор и негативните му виждания към Иран могат да доведат до по-високи цени на горивото, допълни анализаторът.