Новите големи и луксозни имотни проекти в столицата са с поне 2-3 паркоместа за всеки апартамент. Това стана ясно от днешната конференция Balrec, провела се в София.

„Стартирахме Residential Park Sofia с 1-1.5 паркоместа за всеки апартамент. Впоследствие обаче стана ясно, че клиентите ни желаят повече и ние им предложихме по 2 места". Това обяви управителят на компанията Георги Ранчев.

„Всеки апартамент в третата част на проекта Еделвайс се предлага на бъдещите си собственици с поне 3 паркоместа", каза друг от участниците в панел „Пазар на жилища“, строителният предприемач Христо Чепишев.

Той допълни, че наскоро в проекта има осъществена сделка за апартамент от 380 кв. м, включващ цели шест паркоместа.

Мнението на Ранчев и Чепишев се различава драстично от бъдещото виждане за развитие на София на главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

По-рано днес той сподели, че София трябва да се превърне в град на хората, а не на автомобилите.

„Трябва ни промяна, а тя идва през развитието на системата за масов градски транспорт, велосипедните и пешеходните зони, както и буферните паркинги в столицата. Днес всеки автомобил има по две жилища – едното пред блока и второто – пред офиса ни. Това трябва да се промени", заяви Здравков. "С развитието на масовия транспорт хората ще започнат да използват автомобилите си все по-рядко", допълни той.

„Градовете не са проектирани за автомобили“, сподели Здравков.