Харесвате ли мястото, на което живеете и работите? Ако отговорът е „Не“, тогава защо не се преместите на място, на което ще се чувствате по-добре, а климатът и културата ще отговарят на вашата личност и вкус?

От BrightSide предлагат няколко места в света, на които малко хора се замислят да се преместят. Всяко едно от тях обаче е невероятно и очарователно и може да се окаже вашият "рай на земята".

Аваруа, остров Кук

Разположени на 2 000 километра северно от Нова Зеландия, тропическите плажове на Аваруа са не по-малко пленяващи от тези на Малдивите или Сейшелите. Но за разлика от тях, тук може да наемете апартамент за 130 долара на месец.

Освен това островът не е много популярен за туристи. На година тук идват около 100 000 посетители, което в сравнение, с 8 милиона на Хавай, е нищо. Така ще може да се радвате на спокойствие на атракциите, които Аваруа предлага – да наблюдавате китовете, да се разхождате и да се наслаждавате на прекрасните гледки.

Чешки Крумлов, Чехия

Това е приказно градче, разположено в район Бохемия. Мястото изглежда като палат от Средновековието, всички улици са с каменни павета. Тук се провеждат редовни панаири, които са идентични с тези от Възраждането.

Вечеря за двама ще ви струва само 20 долара, а можете да наемете апартамент за 400 долара на месец. Единственото предизвикателство, пред което ще трябва да се изправите, е да научите чешки.

Ко Тонсей, Камбоджа

Този малък остров в Южна Камбоджа е истински рай на джунгли и плажове. С изключение на няколко рибари и техните семейства, на практика никой не живее тук, така че е напълно възможно да се намери нощувка за абсурдно малка сума.

Можете да прекарате времето си в почивка на плажа или проучване на пещерите. Срещу 5 долара рибарите ще ви приготвят вкусно ястие от прясно уловени раци. Морските дарове ще ви струва не повече от 1-2 долара.

Недостатък е, че плажовете на острова не са добре поддържани туристически места. Едно място за всеки, който иска да избяга далече от цивилизацията.

Гуанахуато, Мексико

Разположен в сърцето на Мексико, градът е център на културата. Тук може да наемете апартамент за 150-200 долара на месец, питие ще ви струва по-малко от долар, а билет за кино само 3 долара.

Гуанахуато е включен в списъка за Световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Перленият остров, Панама

Това е красив архипелаг, който се намира на 30 километра на запад от Панама. Преди време там са се добивали перли, а пиратите са ползвали острова като убежище. Сега той е пълен с прекрасни курорти, които се ползват от местното население.

Тук може да наемете малка къщичка на морето за около 300 долара на месец. Островът е идеален за всеки, който иска да избяга от цивилизацията и може би е едно от най-вдъхновяващите места в света.

Агонда Бийч, Гоа, Индия

Южният бряг на Гоа е място, на което може да яздите слон на плажа. Бутилка вино тук струва около 50 цента, подстрижката е 60 цента, а ако искате да наемете ваканционна къща – 120 долара на месец.

Тук е пълно с храмове и е чудесно място за практикуване на йога. Тази част на страната е почти непозната, така че местните нямат проблеми с туристите.

Велико Търново, България

Това градче, разположено на хълм в България, напомня с красотата си за Франция. Бутилка вино ще ви струва 80 цента, а наемът на апартамент е 200 долара на месец.

Населението е около 200 000 души. Забележки има само по инфраструктурата.

Хо Чон, Виетнам

Югоизточният бряг на Виетнам е известен със своите 11 000 хектара тропически гори. С бариерния си риф, това може би е най-хубавото място в Азия, на което да се гмуркате.

Дори и през укендите тук няма много туристи и може да живеете за около 150-200 долара на месец.

Ксамил Бийч, Албания

Югоизточният бряг на Албания е идеално място за всеки, който търси тишина. Тук ще се насладите на средиземноморски климат, а близкият национален парк, местната кухня, базирана на зехтин, мандарини и 30 вида риба, и по-евтиният живот, я правят по-предпочитана от съседна Гърция, Италия или Хърватия.

Средно меню тук е 6 долара, а наем на апартамент около 100-120 долара.

Лас Транкас, Чили

Тук ще се насладите на някои от най-забележителните планински гледки в Южна Америка. Може да карате ски през цялата година, а месечният разход за наем е около 300 долара.

По-богатите туристи живеят по склоновете на планината, докато посетителите и местните предпочитат подножието. Единственият недостатък е, че тук е вечна зима.