Когато японска стартъп компания представи първия в света робот, който сгъва прането, някои критици го нарекоха „смешен, несериозен и загуба на инженерен талант“.

Но гигантът в електрониката Panasonic не смята така и инвестира 60 млн. долара в проекта, пише ВВС. Компанията Seven Dreamers работила десет години върху робота Laundroid, който трябва да се появи на пазара догодина.

Компанията твърди, че той може да сгъне риза за десет минути. Все още не е обявена цена на машината, която е приблизително с размерите на гардероб и използва изкуствен интелект и технология за разпознаване на изображения, за да сгъва и подрежда дрехите.

Но Seven Dreamers съобщи, че роботът има потенциала да революционизира живота в дома. Тя съобщава на сайта си, че устройството може да създаде повече свободно време, тъй като човек прекарва средно 9000 часа или 375 дни от живота си в сгъване на прането.

Panasonic съобщи пред ВВС, че финансира само 10% от проекта, допълвайки, че „предоставя експертиза“ за универсално устройство, което може също да пере и изсушава дрехите. Планирано е то да се появи на пазара през 2019 г. Японската компания Daiwa Housing е друг миноритарен инвеститор в проекта.