В петък еврото се понижи спрямо долара за десети пореден ден, падайки до 1.0589 долара. Това е и най-дългата негативна серия на еврото срещу долара от въвеждането на европейската валута през 1999 г.

Тази негативна серия кара анализаторите на Barclays да очакват, че еврото ще падне под нивото на паритет с долара през 2017 година. Това мнение се поддържа и от голяма част от трейдърите на валутния пазар.

По данни на Bloomberg от миналата седмица трейдърите смятат, че има около 43% вероятност стойността на европейската валута ще падне до 1 долар в рамките на една година. Този процент е скочил почти двойно спрямо предходната седмица.

Това не е учудващо пред очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвения си процент до края на годината, което би довело до допълнително засилване на долара. В същото време Европейската централна банка най-вероятно ще удължи програмата си от икономически стимули през следващата година, което ще остави еврото в неблагоприятна позиция.

Отстъплението на еврото се задълбочи след изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, които се проведоха на 8 ноември. След първоначалния шок инвеститорите бяха окуражени от умерената следизборна реч на кандидата на републиканците.

В същото време обещанието на Тръмп за сериозни инвестиции в инфраструктурата на САЩ възпламени очакванията, че бъдещият президент на страната ще увеличи бюджетните разходи и по този начин ще предизвика ръст на инфлацията.

Миналата седмица председателят на Федералния резерв Джанет Йелън даде сигнал, че централната банка възнамерява да повиши основния си лихвен процент в близко бъдеще. Много анализатори смятат, че това ще се случи на декемврийското съвещание на Фед.

Всичко това се отрази изключително стимулиращо на долара, който достигна невиждани от години върхове срещу редица валути. При положение че тенденцията се запази, то не е изключено валутната двойка евро-долар да бъде тласната под 1.00 долара.

Deutsche Bank отбелязва, че докато инвестиционният план на Тръмп предизвика настоящия подем на долара, то относителната неяснота, витаеща около останалите политики на бъдещия президент, може да предостави възможност на еврото да премине в настъпление през следващите седмици.

Независимо от това германската банка потвърди прогнозата си, доларът ще постигне паритет с еврото през 2017 г. и че ще достигне курс от 0.95 долара за евро в края на следващата година.

Lloyds също смята, че следващата година ще бъде слаба за еврото и прогнозира, че основният източник на слабостта на валутата ще бъде ЕЦБ.

„Очакваме еврото да продължи да бъде под натиск предвид очакванията, че EЦБ ще обяви удължаване на програмата си за икономически стимули след март 2017 г. Това отразява продължаващите политически рискове, бавния икономически растеж и оскъдните признаци за съществено инфлационно напрежение, въпреки съществуващите стимули,“ пишат анализаторите на Lloyds в бележка по темата.

За момента британската банка не смята, че еврото ще падне под нивото от 1 долар, но все пак намали прогнозата си за EURUSD до 1.05 за средата на 2017 г. (от 1.08) и 1.06 за края на следващата година (от 1.07).

Към момента (12.25 часа) еврото се разменя за 1.0623 долара, или с 0.32% над последното си затварящо ниво.