Централната банка на Индия ще трябва да унищожи около 20 милиарда невалидни банкноти, след като изтегли от обращение банкнотите от 500 и 1000 рупии този месец. Мярката е част от усилията за справяне с „черните пари“, пише ВВС.

За да си представите какво количество банкноти е това, имайте предвид, че миналия март в Индия имаше в обращение 90 милиарда банкноти. Повечето централни банки редовно унищожават повредени банкноти и ги заменят с нови.

Резервната банка на Индия нарязва тези банкноти и прави брикети от тях. Това обаче не са обикновени брикети. Брикетите, които обикновено се произвеждат от селскостопански отпадъци в Индия, се използват за готвене, осветление и отопление. Те са по-евтини от въглищата, имат по-малко съдържание на пепел, не замърсяват толкова и са по-лесни за складиране.

Но брикетите от нарязани банкноти са по-крехки и не служат за отопление, обяснява високопоставен представител на индийската Централна банка. Така че 27-те машини на банката за рязане на хартия в 19-те й клона в страната ще нарежат банкнотите на възможно най-малки парченца и произведените в резултат на това брикети ще бъдат стоварени на големи сметища в Индия.

Понякога нарязаните банкноти се рециклират за производството на папки, календари, преспапие, чаши и малки подноси като сувенир за гостите. Практиката е сходна с тази в САЩ, където фалшивите банкноти се изпращат в Сикрет Сървис, а негодните за употреба банкноти се нарязват и изхвърлят на сметища или от тях се произвеждат сувенири, които биват подарявани на гостите на Федералния резерв.

Представители на индийската Централна банка смятат, че нарязването на 20 милиарда банкноти няма да е огромно предизвикателство. През 2015-2016 г. Резервната банка на Индия унищожи над 16 млрд. повредени банкноти. Над 14 милиарда бяха извадени от обращение през 2012-2013 г., след като близо 500 000 фалшиви банкноти бяха открити в системата.

„Унищожаването на толкова много пари в брой не е предизвикателство, защото имаме достатъчно машини за рязане на хартия и производство на брикети, които имат много висок капацитет. Това са автоматизирани машини, които режат банкнотите на най-дребни парчета“, казва представител на Централната банка. Така че планината от извадени от обращение банкноти в Индия скоро ще се превърне в боклук.., буквално.

Парите в Индия:

Индия е най-големият производител и потребител на банкноти в света след Китай.

Банкнотите в обращение са се увеличили от 124 милиона през 1935 г. до повече от 90 милиарда през 2016 г.

Индия започва да използва банкноти, емитирани от държавата, през 1861 г.

Резервната банка на Индия поема операциите по снабдяване с пари през 1935 г.

Индийските банкноти се печатат в Англия до края на 20-те години на миналия век.

Индия има четири преси за печатане на банкноти и четири машини за сечене на монети.