Можете да научите много за даден човек от избора му на дестинация за ваканцията. Париж например от дълго време е синоним на стара романтика. Гоа е свързвана с хипитата, а Коста дел Сол отдавна е асоциирана с укриващи се престъпници, откъдето идва и прякорът на курорта - „Коста дел крайм“, пише Daily Telegraph.

Но нова концепция за пътуването може да промени начина, по който мислим да хората и за местата, които посещават. В действителност тя може да означава, че изобщо не мислим за местата.

Известна като „мистериозното пътуване“, тази концепция е проста: туристите дават пари на онлайн туристическа агенция, която след това създава изненадваща почивка за тях въз основа на интересите им. След това туристът е инструктиран да се яви на летището, гарата или пристанището, където отваря плик с обяснения къде ще отиде и какво ще прави на даденото място.

Това е ваканция за хора, които не обичат да планират ваканциите си. Jubel е поредната компания, която възприема концепцията за мистериозното пътуване и предлага „лесни реални приключения“. Калифорнийската стартъп компания казва, че клиентите й могат да решат каква част от пътуването им искат да бъде планирана от Jubel.

“Искането ви може да е много смътно като „пътуване на сляпо някъде по света“, или да е много конкретно като „индонезийско преживяване с много културни прояви“, информира Jubel на сайта си. „Всичко зависи изцяло от вас. Но едно нещо е сигурно – колкото повече неща са неизвестни, толкова по-вълнуващо е преживяването за вас“, се казва още на сайта.

Jubel не е първата компания, която предлага мистериозни ваканции. По-рано тази година стартъп компанията Pack Up + Go в Пенсилвания пусна сходна оферта. Нейните служители са специализирани в планирането на изненадващи пътувания през уикенда за американски туристи.

„Кой твърди, че изненадите са само за деца?“, пита генералният директор на Pack Up + Go, който определя компанията като въплъщение на отворено мислене, спонтанност и вълнение. До момента компанията е изпратила туристи на десетки тематични ваканции в САЩ, включително гастрономични обиколки в Милуоки, пътуване с колело във Върмонт и пътуване по шосе в Мейн.

Круизната индустрия също възприе концепцията на мистериозните пътувания. Bolsover Cruise Club предлага пътуване в неизвестното. Пътниците, които поемат на 16-дневната екскурзия Secret Sailaway, няма да знаят нищо освен датата на отплаване и дестинацията.