Ръководството на Samsung Electronics ще обмисли възможността да раздели компанията на две, съобщава Reuters, позовавайки се на публикация на Seoul Economic Daily, която цитира неназовани източници.

Идеята за разделяне на южнокорейския гигант бе предложена миналия месец от активист хедж фонда Elliott Management, според който подобен ход ще повиши пазарната стойност на компанията.

Фондът иска Samsung да се раздели на холдинг компания и оперативна компания, да изплати 26 млрд. долара под формата на специален дивидент и да се ангажира да връща поне 75% от свободния си паричен поток на своите инвеститори.

Според Seoul Economic Daily Съветът на директорите на Samsung ще се събере утре и ще даде отговор на предложениято на Elliott Management. До момента от компанията не са публикували официален коментар по повод информацията.

Евентуално разделяне ще позволи на наследниците на фамилията основател да увеличат контрола си върху световния лидер при смартфоните, който е и най-апетитната част от бизнес империята на Samsung. Понастоящем Samsung Group се ръководи от Лий Джей-йонг, който застана начело на конгломерата, след като през май неговият баща Лий Кун-хи претърпя сърдечен удар, който го остави неспособен да ръководи компанията.

Под ръководството на Лий Джей-йонг Samsung Group предприе действия да ускори своята реорганизация. Конгломератът продаде някои свои неосновни активи, като в същото време придвижи напред сливането между два ключови свои филиала под шапката на компания, контролирана от Лий Джей-йонг и двете му сестри.

С тези ходове фамилията Лий цели да гарантира стабилно прехвърляне на контрола върху компанията.