21st Century Fox постигна предварително споразумение да придобие пълен контрол върху базирания в Лондон кабелен оператор Sky, информираха световните медии в петък.

Компанията на Рупърт Мърдок, която вече притежава 39% от Sky, ще плати 14.1 милиарда долара за останалите 61%, в нов опит да консолидира своята телевизионна империя.

При успешно финализиране сделката ще подсили бизнеса на Fox с водеща платформа, която доставя телевизия и интернет до домовете на близо 22 млн. домакинства във Великобритания, Германия, Италия, Австрия и Ирландия.

Сделката е била договорена между независими директори в бордовете на двете компании, въпреки че някои елементи на транзакцията все още се обсъждат и не е сигурно дали ще се стигне до официална оферта от страна на Fox, съобщи Sky в изявление, публикувано в петък.

Американската компания разполага с време до 6 януари, за да разясни дали възнамерява да отправи официална оферта.

Според неназован източник, цитиран от Bloomberg, чрез придобиването Fox се надява да увеличи своята печалба. Спадът на британския паунд спрямо долара след положителния вот за брекзит през юни също е катализатор за решението на Fox да направи повторен опит за придобиването на Sky.

Американската компания се опита да придобие пълен контрол върху Sky (по това време все още British Sky Broadcasting) през 2010 година, но бе принудена да преустанови своята офанзива след разкритията, че два британски вестника, собственост на Мърдок, са хаквали мобилни телефони на знаменитости и политици.

За да бъде осъществена, сделката ще трябва да получи одобрение от регулаторните органи в Европа, както и от акционерите на Sky и Fox.

Някои акционери в британската компания обаче не са доволни от новината, определяйки потенциалното предложение на Fox като твърде ниско. В материал от вчера Reuters цитира неназован инвеститор, който заявява, че ще гласува против сделката. По думите на друг акционер, компанията е трябвало да настоява за по-висока оферта.

Изглежда обаче, че обсъжданите условия се радват на по-топъл прием сред топ акционерите на компанията. Financial Times съобщи, че през уикенда от Sky са обсъдили предложението с 10-те най-големи акционера и те са изглеждали „доста оптимистично настроени“ по въпроса, въпреки че „винаги биха предпочели офертата да е по-висока“.