Всеки знае, че е добре да си ляга навреме. Хроничното недоспиването не само ни прави отпуснати на следващия ден, но и може да доведе до сърдечни проблеми, депресия и високо кръвно налягане. Според последни проучвания обаче е добре да помислим и за по – ранната вечеря. А ползите от нея си заслужават, определено.

1. Тънка талия

Според експеримент с мишки, тези, които имат ранна вечеря и след това в продължение на 16 часа не се хранят, са по – слаби спрямо тези, които изяждат същото количество калории, но късно вечер. Според изследователите времето между храненията позволява на организма да преработи храната по-ефективно. Те забелязали, че дори и мишки, хранени с богата на мазнини храна, трупат по-малко килограми, след като не ядат в продължение на 16 часа, отколкото тези, които ядат по-късно. Добри новини за мишките, а защо не и една добра причина да кажем сбогом на среднощните закуски.

2. По – добър сън

Избягвайте обилното хранене късно вечер. Според изследване то може да доведе до нарушения в съня. Същото се отнася и за алкохола. Едно питие може да ви помогне да се отпуснете преди лягане и са заспите лесно, но пиенето на две алкохолни напитки може да е причина за лош и неспокоен сън. Особено силно това се отнася за жените.

3. По – добро здраве

Според д-р Луис Арон, хора, които се хранят късно вечер са склонни да ядат повече. В допълнение изследвания показват, че среднощното похапване може да доведе до повишение на триглицеридите, тип мазнини, които се съдържат в кръвта. Когато се храните, тялото ви превръща всички калории, които не изполвате в триглицериди, високите нива от своя страна увеличават риска от инфаркт и удар.

Когато се храните и целите отслабване, смятайте калориите, но това далеч не означава да ядете само салата. Старайте се да комбинирате всички важни хранителни вещества – протеини, въглехидрати и мазнини, за да получи тялото ви всичко необходимо и да избегнете риска от втора вечеря.