Златото изглежда на път да завърши със седмичен спад в шеста поредна седмица, въпреки че днес ценният метал се радва на едно от напоследък редките си позитивни представяния.

Големият удар върху златото дойде вчера, когато доларът и лихвите по държавните ценни книжа на САЩ скочиха рязко нагоре, повлияни от решението на Федералния резерв да повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта и сигналите за по-агресивна политика от страна на централната банка през следващата година.

В един момент златото падна до спот цена 1122.89 долара за тройунция, което е най-ниското ниво за метала от февруари насам. До края на деня металът успя да се ограничи загубите си, затваряйки в подножието на 1130 долара. Затварящата цена представляваше спад от 17% спрямо върховата цена за тази година, постигната през юли.

Днес спот цената на метала се повиши, след като доларът отстъпи от завоюваните вчера позиции. Към момента (14.33 часа) златото се търгува на 1134.42 долара за унция, или с 0.52% над затварящото си ниво от вчера. В същото време фючърсите за февруари се повишиха до 1135.70 долара.

Липсата на инвестиционен апетит към метала личи и от спада в авоарите на най-големия златен ETF - SPDR Gold Trust, който възлиза на 10% за периода от 9 ноември, когато стана ясен изходът на президентската надпревара в САЩ.

Битката бе спечелена от Доналд Тръмп, чиято пробизнес програма подтикна инвеститорите да се насочат към по-рискови активи и да изоставят златото.