Откакто Apple снабди своя iPhone 5s със скенер за пръстови отпечатъци, същия компонент получиха огромна популярност сред смартфоните.

Първоначално бавната технология през изминалите 4 години бе заменена от бързо разпознаване и днес за много потребители е важен параметър в един умен телефон.

В същото време смартфоните без рамки са нова тенденция и Synaptics представи скенер за пръстови отпечатъци, който работи дори през стъкло.

Предполага се, че през 2017 г. телефоните без рамки ще бъдат много търсени.

А като първи въпрос пред потребителя стои – къде ще бъде разположен скенерът? Все пак той не може да изчезне.

Достатъчно бързо развиващата се технология дава отговор на въпроса – скенерът за пръстови отпечатъци от ново поколение ще може да работи и през стъкло. Той ще се намира под повърхността на дисплея, позволявайки да се спести от и без това малкото пространство на предния панел на съвременния смартфно.

На 13 декември 2016 г. Synaptics представи първия в индустрията оптически скенер за пръстови отпечатъци, който е способен да работи през стъкло с дебелина 1 мм.

Подобен подход позволява дизайнът на телефона да е без клавиши и се да съхрани високата точност на биометричната функция.

Оптическият скенер FS9100 може дори да функционира през 2.5D-стъкло. Това означава, че производителите на смартфони могат да проявят креативност в процеса на разработка на дизайна на своите устройства.

Този тип скенер поддържа технологията PurePrint, която позволява да се определи с максимална точност достоверността на отпечатъка.

Допълнително се съобщава, че скенерът на пръстови отпечатъци може да дебютира в Galaxy S8.

Предполага се още, че по този начин Samsung може да направи важна крачка напред към усъвършенстване на дизайна на своите устройства.

Предполага се, че компанията ще престане да използва сензори от чужди производители.

Отправяйки поглед към 2017 г., можем да заявим, че в сферата на дизайна ще станем свидетели на сбогуването с други физически елементи от управлението на смартфоните.