Има толкова много неща, които може да предприемете, за да "забавите" биологичния си часовник и да живеете по-дълго, независимо дали сте в 20-те или 30-те години или на пътя на 60-те и 70-те си години.

Ето какво да спрете да правите в името на това да живеете по-дълго.

1. Спрете да ядете основно преработени храни

Една от основните промени в храненето, която се наблюдава в последните 30 години, е консумацията на повече преработени храни. Заедно с обработването идват и добавените натрий, наситени мазнини, повече захар и по-малко фибри.

Резултатът? Повече сърдечно-съдови заболявания, хипертония, рак и диабет. Според изследвания не трябва да се консумират повече от 2300 мг натрий (по-малко от 2.4 гр), за да се поддържа здраво сърце и кръвно налягане. Все пак се оказва, че хората приемат средно по 3 300 мг, като по-голямата част идва от ресторанти и преработени храни.

Направете услуга на тялото си и опитайте да се храните по-чисто, включвайки храни, богати на фибри и приготвяйте сами храната си. Ако нямате време, гответе в по-големи количества и замразявайте или си взимайте свежи салати, които да подправяте сами.

2. Спрете да пушите

Ако сте пушач, знаете колко трудно може да бъде отказването, но ето малко вдъхновение: пушенето може да съкрати до едно десетилетие от живота. Независимо дали ще се откажете изведнъж или постепенно, тялото ви ще ви се отблагодари: кръвното налягане и кръвообращението ще се подобрят, ще намалее и риска от рак.

Имайте предвид, че членове на семейството ви също ще се възползват от вашето усилие, защото те вече няма да бъдат изложени на опасния вторичен тютюнев дим. Освен това ще изглеждате и по-млади.

3. Спрете да водите заседнал живот

Ако нямате време да се упражнявате, помислете за това: глобалните проучвания показват, че трябва да се движите минимум 30 минути на ден и пет пъти в седмицата, за да удължите живота си.

Изследване, публикувано през 2011 г. в The Lancet, разглеждащо на навиците за дейността на повече от 416 000 мъже и жени в Тайван, установи, че само 15 минути умерени и интензивни упражнения всеки ден помагат на хората да добавят три допълнителни години.

4. Спрете да се ядосвате

Гневът понякога може да бъде труден за овладяване, но той само ви вреди. Когато се ядосвате, нивата на кортизола - хормон на стреса, се покачват, което оказва негативен ефект върху сърцето, обмяната на веществата и имунната система. Високите нива на кортизол се свързват и с по-голяма смъртност в редица проучвания.

5. Спрете да бъдете саможиви

Социалните контакти са най-добрият начин да се справите със стреса и да укрепите имунната система. Добрите взаимоотношения ви държат силен, докато лошите могат да ви оставят негативна нагласа, да ви поставят в риск от депресия и дори сърдечни пристъпи.

Ангажирайте се да се виждате с хора, да се срещате с познати или групи със сходни интересr, запишете се на клуб, курс или школа за йога, готвене, рисуване….

6. Спрете да мислите, че само голямата промяна си заслужава

Големите и радикални промени в начина на живот може да са вдъхновяващи, но те също могат да бъдат и твърде обезсърчителни и следователно – краткотрайни. Следващият път, когато решите да се храните здравословно или да правите повече физически упражнения, опитайте с по-ниска цел. '

Опитайте се да направите само една малка промяна в дадения момент – да ставате 10 минути по-рано, да започнете да приготвяте здравословен обяд за работа. Дори тези малки навици всеки ден могат да донесат големи ползи.

7. Спрете да се страхувате, че не може да бъдете здрави

Това, което влияе на начина ни на живот и здраве, е самовнушението, че не може да бъдем здрави и сме заобиколени с болести. Оставете негативните емоции и се наслаждавайте на живота, бъдете спокойни и уверени. Ако се страхувате от заболяване, правете си профилактични прегледи, но не се саморазболявайте.

8. Спрете да се лишавате от нощния сън

Продължителността на съня може да повлияе на продължителността на живота, не само защото сънлив шофьор е в по-голям риск от автомобилна катастрофа. Според проучвания хора, които спят твърде малко (по-малко от шест часа) или значително повече (над девет часа), са поставени в по-голям риск от смърт.

С добрия сън подобрявате и качеството на живот - добрият нощен сън може да ви помогне да предотвратите стрес, депресия и сърдечни заболявания.

Научете се да заспивате по-бързо, като вземете мерки – затъмявайте, махнете телевизора, дръжте по-хладно. Медитацията също може да ви помогне.

9. Спрете да се стресирате

Също като гнева, и стресът може да съкрати живота ви. Опитайте да намалите нивата чрез дейности като медитация, писане на дневник или някакъв спорт.

10. Спрете да се позовате или обвинявате гените си

Ако вашите родители, баби и дядовци са в деветдесетте си години, не е гаранция, че и вие ще бъдете като тях. Според проучвания гените са отговорни за около една трета от потенциала ни за дълголетие.

Фактори, като начин на живот, околна среда, спорт, диета и социални взаимоотношения, играят огромна роля в това до каква възраст ще живеем.