Американското правителство започна да иска от някои чуждестранни посетители да предоставят акаунтите си във Facebook, Twitter и други социални мрежи след пристигането им в страната. Целта е да бъдат откривани потенциални терористични заплахи, пише Politico.

От миналия вторник чуждестранните посетители в САЩ, чиито държави са включени в програмата за освобождаване от визи, могат „по желание“ да дадат информация, свързана с онлайн присъствието им.

Появява се падащо меню, в което са изброени платформи, като Facebook, Google+, Instagram, LinkedIn и YouTube, и пространство, в което потребителите вписват потребителските си имена в тези сайтове.

Новата политика идва на фона на опитите на Вашингтон да подобри сподобността си да открива и да отказва достъп на хора, които са свързани с терористични групировки, като Ислямска държава. Но идеята на федералните власти, която се появи за първи път през лятото, се натъкна на сериозни критики.

Интернет асоциацията, която представлява компании, като Facebook, Google и Twitter, заяви, че тя застрашава свободата на словото и поставя рискове за сигурността и личните данни на чужденците.

„Малко са правилата за това как се събира информацията, как се поддържа и разпространява към други агенции и няма ръководство за ограничаване на употребата от властите на тази информация“, каза Майкъл Маклоуд-Бол, ръководител на Американския съюз на гражданските свободи.

Впросът за акаунтите в социалните мрежи е включен в т. нар. Електронна система за разрешаване на пътуването (ESTA) и свързания с нея хартиен формуляр и се отнася за хората, които пристигат по програмата за освобождаване от визи. Тя позволява на граждани на 38 държави да пътуват и остават в САЩ до 90 дни без виза.

„Изборът да разкрият тази информация технически е доброволен, но процесът на влизане в САЩ е толкова объркан, че е вероятно повечето посетители да попълнят всичко във формуляра, вместо да рискуват допълнителни въпроси от смущаващи униформени служители. Това са същите тези служители, които ще решават дали шегите ви са смешни и кои ви превръщат в заплаха за сигурността“, казва Натан Уайт от организацията Access Now.