Panasonic Corp ще инвестира над 30 милиарда йени (около 256 млн. долара) във фабрика за фотоволтаици на Tesla Motors, съобщи Reuters, позовавайки се на съвместно изявление на двете компании.

За японския гигант инвестицията в разположената в Бъфало, Ню Йорк, фабрика е поредният ход, който цели да пренасочи бизнеса на компанията от потребителската техника към по-доходоносни операции, насочени към бизнес клиенти.

Като част от сделката компанията на Илон Мъск е поела дългосрочен ангажимент за закупуване на оборудване от Panasonic, се казва в съобщението.

Двете компании разкриха още, че планират да започнат производство на фотоволтаични модули през лятото на следващата година.

Сделката задълбочава партньорството между двете компании по отношение на производството на слънчева енергия, което бе обявено през октомври. Освен това, Panasonic е ексклузивен партньор на Tesla, отговарящ за доставката на батериите, необходими за електрическите автомобили на американската компания – Model S, Model X, както и на Model 3, за който се очаква да направи своя дебют на пазара към края на следващата година.

Новата фабрика ще разкрие 1400 нови места в Бъфало, от които 500 ще бъдат директно ангажирани с производство, разкриха от Tesla, допълвайки, че има планове за бъдещо разширяване на съоръжението.