С площ малко повече от 5 кв. км и по-малко от 3000 жители, град Кейси в Илинойс може да е сред най-малките градове в САЩ, но е дом на някои от най-големите неща в света.

Те включват вятърни камбанки, люлеещ се стол, игли за плетене, пощенска кутия, чифт дървени обувки, молив и още много други. Осем от тях са намерили място в Книгата на Гинес.

Зад всички тези големи атракции стои един-единствен човек - местният бизнесмен Джим Болин, посочва Amusing Planet.

Болин е вицепрезидент на Bolin Enterprises Inc., която стартира като малко магазинче за бои в семейния гараж. Днес в компанията работят 240 души, които изграждат тръбопровод за нефт и природен газ през почти половината страна.

Но не всички бизнеси в Кейси споделят успеха на Болин. През годините в града фалират фабрика за обувки и множество магазини. Когато рецесията удря в края на 2000 г., дори Болин започва да чувства кризата.

Така той решава, че е необходимо да се стимулира туризмът в града, за да подпомогне местната икономика.

Като работещ в бизнеса с тръби, Болин има достъп до голям брой от тях, когато решава да изгради гигантски вятърни камбанки. Отнема му две години, за да реализира проекта.

Когато той е завършен през 2011 г., гигантските вятърни камбанки се изправят на над 16 метра височина. От там нататък идеите му просто се развихрят.

Компанията му има магазини за бои и материали за заваряване, както и няколко талантливи занаятчии. Те имат достъп до материали, като стари телефонни стълбове (които използват, за да направят люлеещия се стол) и петролни цистерни (които се превръщат в част от гигантската пощенска кутия и кафеза).

Почти всички неща, използвани за изграждане на тези обекти, са рециклирани и с променено предназначение.

Едно от условията за присъствие в Книгата на Гинес е гигантските изобретения да са функционални. Така че, когато Болин прави гигантските игли за плетене, неговата братовчедка и собственик на магазин за прежди в града, се качва на най-големия люлеещ се стол в света с най-големите игли за плетене в света и слага началото на най-големия шал в света.

Идеята на Болин прави чудеса за местната икономика. Например, магазинът за бонбони, който споделя една и съща сграда с най-големите дървени обувки в света, прави около сто сделки всеки ден с туристите, дошли да видят обувките.

Посетителите също така хвърлят пари в тях за късмет. След това те се даряват на Clark County Food Pantry.

По същия начин най-голямата пощенска кутия в света помага в продажбата на предварително подпечатани пощенски картички, върху които посетителите пишат бележки и след това слагат в пощенската кутия. Сто пощенски картички на ден ръчно се подпечатват от пощата с най-голямото пощенско клеймо в света.

Болин има още много повече планирани проекти за гигантски предмети. През следващите няколко месеци и години се планира изграждането на гигантски люлеещ се кон, големи бейзболни бухалки и други.