Най-доброто сирене в света не е френско
Как си представяте най-доброто сирене в света? Вероятно първото нещо, което ви идва наум, е кремообразно сирене с трудно за произнасяне име от Франция. Но се оказва, че най-доброто сирене в света всъщност идва от Уисконсин, САЩ, пише Independent.
Това е Roth Grand Cru Surchoix, което неотдавна спечели световното първенство за сирена през 2016 г. Така за първи път сирене от САЩ печели наградата от 1988 г. насам. Съдиите му присъдиха 98.8 точки при максимални 100 и го определиха като „съвършено“.
Челни позиции заеха още Sennerie Spluegen от Швейцария и Whitestone Cheese Co от Нова Зеландия. Класирането вероятно е шокиращо за хората, които мигновено са си представили неоново жълтите парчета сирене в американските бургери, но те нямат нищо общо със сиренето от Уисконсин. В щата от Средния Запад се произвеждат над 1.3 млрд. кг. сирене от близо 600 вида на година.
Компанията Roth усъвършенства своето Grand Cru Surchoix повече от 25 години. Най-важните съставки на качественото сирене са пастьоризираното мляко, солта и ензимите.
Запитана какво мисли за преобладаващото мнение, че американското сирене е ужасно, говорителка на Roth дипломатично отклони въпроса и отговори: „Бихме искали да поканим всички да дойдат и да опитат американските сирена на годишната конференция на Американското сдружение на производителите на сирене. Всички сирена, които участват в състезанието, ще бъдат изложени за посетителите“.
Цената от 18 до 25 долара за килограм Grand Cru може да се стори доста висока на купувачите. Но екипът на Roth е категоричен, че консумирането на сиренето създава невероятна наслада за сетивата.
С тъмна златиста коричка и цвят на слонова кост отвътре, сиренето е много сладко с карамелени нотки. То се топи в устата заедно с малките си солни кристали. Процесът на производство е съсредоточен изцяло в Уисконсин.
Мляко от ферми в радиус от 80 км е докарвано в централата на Roth в специални медни съдове. След това в него се прибавят сгъстители, така че млякото да се превърне в извара, разбърква се и се сгорещява за премахване на течността, след което се оформят буците.
Благодарение на правилната доза киселини в продукта, се получава саламурата на сиренето, която запазва естествено Grand Cru и създава по-сложен вкус. Магията се получава при процеса на узряване в изба.
„Да наблюдаваш как узрява сиренето е като да гледаш как расте тревата“, казва говорителката на Roth Аби Деспинс. „Трябва да си търпелив и да забелязваш детайлите“, допълва тя.
Снимки: Instagram