В началото на тази седмица Samsung представи нова батерия за електрически автомобили, която може да позволи на возилата, оборудвани с нея, да изминават 500 километра след само 20 минути зареждане. Технологията може да се окаже ключова за бъдещето на автономното шофиране, отбелязва CNBC в своя материал по темата.

Samsung SDI - звеното за производство на батерии на южнокорейския гигант – твърди, че новата батерия осигурява максимален пробег от 600 километра. Едва 20 минути са необходими, за да бъде батерията заредена на 80% от пълния си капацитет.

„Това означава, че едва 20 минути, прекарани в зона за почивка на магистралата ще бъдат достатъчни за зареждане, което елиминира опасенията по отношение на пробега на елекрическите автомобили,“ се казва в прессъобщение на Samsung SDI от понеделник. Компанията допълва още, че масовото производство на новата батерия ще започне през 2021 година.

Една от основните пречки за по-масовото възприемане на електрическите автомобили е все още недостатъчната достъпност на станции за зареждане предвид пробега, на който са способни батериите от сегашно поколение. Но батерията на Samsung може да промени това.

Технологията може да бъде от полза и за автономните автомобили (също захранвани от електричество), очакванията за които са да се обособят като самостятелен, пълноценен сегмент по времето, когато започне масвото производство на батерията.

Samsung твърди, че новата технология е по-добра от съществуващите алтернативи на пазара. За сравнение, специалните пунктове за зареждане на Tesla осигуряват пробег от 275 км след 30-минутно зареждане.

Tesla обаче си партнира с Panasonic по разработката на нова батерия и в началото на тази година стартира масовото производство на технологията. По всичко изглежда, че двете компании ще бъдат сериозна конкуренция на Samsung при батериите.