Хеликоптерната площадка е определена площ от земя, вода или част от покрива на сграда, предназначена за кацане и излитане на хеликоптери. Обикновено техният размер е малък и не изисква особено сложни съоръжения.

И ако преди този тип площадки са се строели най-вече в помощ на определени центрове при здравни или транспортни случаи, днес те все по-широко навлизат в градските територии и се ползват и с частни цели.

В някои страни броят на хеликоптерните площадки е в хиляди, въпреки съпротивата, която идва от страна на много хора заради шума и опасността за биоразнообразието.

Вижте кои са страните с най-много хеликоптерни площадки в света:

САЩ

Съединениете щати имат най-добре развита инфраструктура и свързаност в целия свят, включваща и 5 664 хеликоптерни площадки. Те са нещо напълно обичайно във всички по-големи градове, като Ню Йорк и Вашингтон, където служат като помощно средство при спешни случаи.

Военните притежават и експлоатират също някои от тези съоръжения, за да осъществяват своите операции ефективно. И освен че са неизменна част от болниците, те са и задължителни за супер богатите, които си имат собствени площадки до домовете.

Индия

Тук броят на площадките е 1 141. Основно хеликоптерният превоз се ползва от хора, но и за карго превози. Индия беше домакин на няколко международни събития, като Британските игри, които наложиха изграждането на такива съоръжения, за да се улесни транспортирането на участниците. Те оказват и решаващо значение за медицински цели в многолюдни градове, като Калкута и Ню Делхи.

Южна Корея

Южна Корея има 510 хеликоптерни площадки. Нарастващата икономическа сила на региона го превърна в предпочитана дестинация за няколко международни събития, които наложиха построяването на такива площадки. Те помагат и за подобряване на свързаността в страната. В периода 2004 – 2006 г се наблюдаваше рязко нарастване на броя на площадките, като те се увеличиха от 200 на 540.

Хонконг

Страната разполага с общо 170 хеликоптерни площадки и е международен транспортен възел и за пътници, и за товари. Благодарение на тези превози, с течение на времето свързаността между градовете става по-добра, ефективността при превози на туристи и местните жители нараства.

В цял свят се наблюдава нарастване на броя на хеликоптерните площадки. Много страни полагат усилия за увеличение на техния брой с цел по-добрата комуникация и възможност за реакция в бедствени случаи. И ако за някои държави те са приоритет, има и такива, в които няма дори една. Но предвид тяхната полза се очаква броят им да расте всяка година.

Вижте топ 10 на страните с най-голям брой хеликоптерни площадки в света:

1. САЩ - 5 664

2. Индия - 1141

3. Южна Корея - 510

4. Хонконг - 170

5. ЕС - 99

6. Индонезия - 64

7. Антарктика - 53

8. Русия - 50

9. Китай - 48

10. Турция - 47