Няма нищо по-завладяващо от хубавия бургер и нищо по-разочароващо от лошия. Когато сте на път обаче, няма място за грешки. Затова трима майстори на бургерите разкриват кои са най-добрите места по света, на които може да опитате качествени готварски произведения от този тип.

Ранди Гарути е главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Shake Shack; Скот Колинс е създателят на ресторанти Meatliquor restaurants в Лондон с главен готвач Яни Папутсис; Уве Опсенски е главен изпълнителен директор на Greater China Restaurant Co. в Хонконг, а преди това е бил в хотел Mandarin Oriental, където е издигнал бургера сред най-класните храни.

Те представят своя касация на най-добрите места, на които да опитате бургери – от най-семплите до класиката.

САЩ

Minetta Tavern, Ню Йорк

Бургер The Black Label е забележителен в това бистро в Гринуич. Той включва първокачествено сушено говеждо с карамелизиран лук и пържени картофи. Комбинацията е измислена от майстора, който е създал и бургерите в ресторанта на Гарути. Обедното меню тук е 30 долара.

Pizza Loves Emily, Ню Йорк

Това е място за пици, на което ще ви сервират и страхотни бургери, казва Скот Колинс. Любимият му е хлебче, тип геврек, със сос от сирене и телешко. Цената, с включени пържени картофки, е 26 долара.

NoMad Hotel, Ню Йорк

Бургерът на шеф Даниел Хум представлява висококачествено сушено телешко, сервирано с чедър, червен лук и специален сос. Според Опенески това е за три звезди Мишлен. Цената му е 18 долара.

The Spotted Pig, Ню Йорк

Бургерът, приготвен от шеф готвач Ейприл Блуумфийлд, е сред най-известните в Ню Йорк. Сервира се със сирене Рокфор и картофки. Всичко е него е перфектно, казва Гарути. Цената му е 25 долара.

Shake Shack, Ню Йорк

“Когато живеех в Ню Йорк, ходех до Shake Shack на JFK,” казва Колинс. “Много по-добро е от храната в самолета и от всичко, което сервират в лоби бара. Много добър бургер." Цената е 5.5 долара за единичен и 8.35 долара за двоен.

In-N-Out Burger, Лос Анджелис

Тази верига от Западния бряг води историята си от 1948 година и е предпочитана заради висококачествените си продукти и тайно меню, което включва бургер, завит в листа салата. Това е перфектният за западния бряг фикс, казва Опосенски. Цената варира според локацията.

The Apple Pan, Лос Анджелис

Този крайпътен ресторант е открит през 1927 г. в Лос Анджелис и предлага истинско изживяване. Седите си на бара, а момчето срещу вас ви приготвя бургера.

Pie ’n Burger, Пасадена, Калифорния

Това е класичеки щанд за бургери, разположен на улицата, но за Гарути е източник на вдухновение. „Той не се разраства, просто си седи на точното място и и всичко, което предлагат, е добро“, казва той. Цената на класически бургер е 8.05 долара.

White Manna, Хакенсак, Ню Джърси

Това е историческо място в предградията на Ню Йорк, преди да се появят поточните линии и фаст фууд веригите.

Louis Lunch, Ню Хевън

Това заведение твърди, че са открили бургер сандвича през 1900 г. Затворено е през по-голямата част от седмицата и не приемат кредитни карти. Освен това не може да си сипвате кетчуп. „Просто са добри и забавни“, казва Гарути. Цената на бургер е 6 долара.



Великобритания

Bar Boulud, Лондон

Piggy Burger на Daniel Boulud има в Лондон, Ню Йорк и Сингапур, казва Колинс. И навсякъде е много добър. Де факто е брилянтен. Цената му е 19 паунда (24 долара), включително и картофки.

Galvin at Windows, Лондон

Този ресторант и бар се намира на 28 етаж на хотел Хилтън и гледа към целия град. „Ако искате да ядете бургер и да се наслаждавате на една от най-хубавите гледки в света, елате и си поръчайте“, казва Колинс. „Наистина са добри“. Цената е 14 паунда.

St. John Bread & Wine, Лондон

Колинс е фен на бургера на Фергус Хнедерсон с телешки мозък, пържен с галета от специален японски хляб, с настъргано зеле и майонезен сос във френски стил, с картофки и лучени кръгчета. „Вкусът му е като на филе от риба“, казва Колинс. Цената е 6.50 паунда.

CUT, Лондон

"Ако се чувствате достатъчно заможни, опитайте бургера на Волфганг Пък", казва Колинс. "Това е гурме бургер от ново поколение". И цената му е добра – 26 паунда.

Nanban, Лондон

“Има само един бургер и само при шеф Тим Андерсън в Брисктън“, казва Колинс. В него има лютив сос, свинско, две големи питки е и много добър.

Farmacy, Лондон

Този вегетариански ресторант е място, на което може да опитате бургер, направен с просо, черен боб и гъби, поднесени с айоли, кетчуп от годжи, авокадо, кисели краставички и домати и питка без глутен. Според Опосенски е много вкусен.

Patty & Bun, Лондон

Тази малка верига стартира по типа на крайпътните заведения в Амерка. Първият магазин отваря през 2012 г., сега има шест. Тук може да намерите дузина бургер предложения. Цените са около 8 паунда.

Bundobust, Лийдс

"Те са блестящи, казва Колинс. "Те правят занаятчийска бира и вегетарианска улична индийска храна. Техният бургер е двойно – въглехидратен – с пържени картофи с индийски подправки картофи. Не пропускайте да опитате месото.“ Цената е 5 паунда.

Франция

Big Fernand, Париж

Тази млада верига предлага хамбургери с френски акцент, без да споменаваме френското непастьоризирано сирене между хлебчета със сусамова поръска. Цената е 12 евро.

Дания

Gasoline Grill, Копенхаген

От Noma работят съвместно с тази верига. Стара бензиностанция е превърната в заведение и предлага наистина добри бургери. Цената е 75 крони (10.50 долара).

Австралия

Chur Burger, Сидни

Тази верига е известна с гурме бургерите си, започвайки с телешко, печено с босилек, сирене, доматен конфитюр, горчичена майонеза, кисели краставички. „Страхотна комбинация с божествен вкус“, казва Опосенски. Особено в комбинация с карамелен млечен шейк. Цената е 12 австралийски долара (8.75 щатски долара)

Belles Hot Chicken, Сидни

Опосенски се отклонява малко от стандарта с това пържено пилешко, което той открива в Мелбърн. Той казва, че този пилешки сандвич е "задължителен" в Сидни. „Ще ви остави без дъх“, казва той. Цената е 17 австралийски долара.

Южна Корея

Burgermine, Сеул

Как ви звучи концепцията сами да си направите бургер, избирайки каквото искате от бюфета? Нямате ограничения за топинг, гарнитура или картофки.

Япония

MOS Burger, Токио

Тази верига стартира през 1972 година и има повече от 1700 клона в Азия и Австралия. Менюто включва оризов бургер и различни специалитети. „Това е азиатско фаст фууд приключение“, казва Гарути. Цената е 370 йени (3 долара).

Индонезия

Five Monkeys, Кута, Бали

Тази бургер верига предлага също хот дог и студена бира. Но все пак е позната с големите си домашно приготвени бургери. „Обичам барбекю чийзбургера с бекон“, казва Опосенски. По димите му месото е крехко и придава чудесен вкус на бургера. Цената е 50 000 рупии (3.75 долара).

Corner House, Кута, Бали

Този ресторант предлага вкусна храна, а бургерът е нещо, което трябва да опитате. Печен на дървени въглища с чедър, не трябва да пропускате да го опитате.