Има много причини рационално мислещите туристи да избягват пътуване до Беларус. Смятана за „последната диктатура в Европа“, това е една от малкото страни, в които все още има смъртно наказание и тя редовно е критикувана за нарушаване на човешките права.

Беларус е и единствената държава от бившия СССР, която все още не е разформировала КГБ. Това не е всичко. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) Беларус е най-зависимата от алкохола държава в света, въпреки че днес британският сайт Vouchercloud я постави на трето място - след Молдова и Литва. Столицата на Беларус - Минск, редовно попада в класациите на най-лошите градове за живеене в Европа.

Ако и това не е достатъчно да ви откаже от посещение на Беларус, може би това ще направи трудният процес на влизане в страната. Макар че СССР се разпадна преди много години, процесът на придобиване на беларуска виза не се е променил особено от времето на Желязната завеса. Трябва да имате наистина голямо желание да посетите тази държава.

Но не за дълго, тъй като Беларус започва да излиза от изолацията. Министерството на външните работи съобщи, че ще предлага безвизово пътуване на гражданите на 80 държави, пише Daily Telegraph. Визите ще бъдат премахнати идния месец и ще важат за петдневен престой в страната, ако влизате от Националното летище в Минск.

Според официални данни 137 400 чужденци са посетили Беларус през 2014 г. Властите се надяват, че разхлабването на правилата за предоставяне на виза ще увеличи броя на чуждестранните посещения с 20 на сто, което се равнява на малко над 27 000 туристи.

Беларус започна програмата си за освобождаване от визи миналата година, когато съобщи, че гражданите на Израел и Турция няма да се нуждаят от тях, за да пътуват в страната. „От началото на безвизовото пътуване броят на израелските граждани, които пристигат в Беларус, се удвои, а броят на посещенията от Турция нарасна с 1.5 пъти“, каза Виталий Грицевич от министерството на спорта и туризма в Беларус.

Властите обмислят също така превод на английски на съобщенията в метрото на Минск, които да улеснят туристите да се придвижват в града.

Беларус не е единствената диктатура, която опитва да стимулира туризма. Въпреки че е най-потайната държава в света, Северна Корея неотдавна обяви амбициите си да приема два милиона туристи на година до 2020 г. Още по-изненадващо, сирийското министерство на туризма пусна промоционално видео, рекламиращо почивки в разкъсваната от война държава.

Беларус и Северна Корея имат сходни причини да се обръщат към туризма – години наред икономиките на двете държави разчитаха на търговията с Русия, но заради срива на руската икономика зависимите от нея държави бяха принудени да търсят други чуждестранни инвестиции. Туризмът, който е една от най-големите индустрии в света, изглежда очевиден избор.

Снимки: Pixabay.com