Те не са за всеки. Дори и милиони да притежаваме, може и да не успеем да си купим от тях. Най-скъпите акции в света нямат нищо общо с инвеститора Уорън Бъфет, който днес е вторият най-богат човек в света по данни на Bloomberg и Forbes.

Парченце (бел. ред. акция) от клас А от империята на Бъфет Berkshire Hathaway Inc. днес се търгува на цена от 239 000 долара (да, правилно прочетохте), но в тази класация на Bloomberg се нарежда едва на трето място.

Лидери в подреждането са две от малките фондови борси в Латинска Америка.

Една акция от борсовия оператор в Чили днес се търгува при цена от 2.5 млн. долара, докато притежанието на акция от аржентинския оператор е с цена от 2.1 млн. долара. Стойността на тези публични компании е толкова висока главно заради малкия им капитал.

Както знаем, за да се осъществява бизнес на Българска фондова борса, всеки посредник следва да притежава книжа от оператора. Е, същото изискване го има и в Чили и Аржентина.

Този факт, а и тази класация като цяло, ще се промени в идните седмици и месеци. Съвсем скоро притежателите на акции от Аржентинската фондова борса ще получат по 250 000 акции за всяка от притежаваните от тях, а издадените едва 48 акции от борсата в Чили ще се превърнат в 48 милиона, като там се предвижда сплит в съотношение 1:1 000 000.

Акциите на аржентинския борсов оператор поскъпнаха с 210% през изминалата година, или над 4 пъти повече от доходността, постигната от основния индекс в страната.

Книжата на чилийския борсов оператор бяха търгувани едва 1 път през изминалата година, но това доведе до спад от 24% в стойността на акциите.

Днес фондовата борса в Чили се оценява на 122 млн. долара, докато тази в Аржентина – на 383 млн. долара. За сравнение, пазарната оценка на Berkshire Hathaway днес възлиза на 391.85 млрд. долара.

Сплитът на книжата на двата борсови оператора би наредил компанията на Бъфет на челно място в идните месеци.

Как е у нас?

Книжата на Българска фондова борса се търгуваха вчера на цена от 3.15 лв. за брой, което оценява борсата ни на малко над 20.7 млн. лв., което е около 11.3 млн. долара.

Най-скъпата акция на родния капиталов пазар пък е ЧЕЗ Електро България, където последната сделка бе на ниво от 20 000 лв.