Когато чуете „призрачен град“, най-вероятно си представяте рухнали къщи и пусти гледки, които се откриват през мръсни и счупени прозорци.

Китсауд, разположен на северното крайбрежие на Британска Колумбия в Канада, също е призрачен град, но по нищо не прилича на такъв.

Безупречно поддържани къщи са наредени покрай чисти улици. Търговски центрове, ресторанти, банки, заведения и театри - всичките изоставени и празни, са недокоснати и неопетнени.

Светлините на града са в изправност, а дърветата са спретнато подрязани. И въпреки че в града не живеят хора от 1982 г. насам, всички морави са окосени, посочва Amusing Planet.

Китсауд, намиращ се в близост до границата с Аляска, на около 115 километра по чакълестия път от Терас, може да се похвали с много кратко съществуване. То започва през 1979 г., когато е създаден за работници в мините за молибден.

Този материал често се използва за осигуряване на твърдост и устойчивост на корозия при стоманата. Но точно когато 1200 жители се подготвят за живот в условията на тази девствена планина, пазарът на молибден рухва и градът е изоставен.

В тази област на Британска Колумбия се добиват скъпоценни и полускъпоценни метали, като сребро, олово, цинк и мед, в продължение на почти един век, което води до създаването на много градове. Молибденът за първи път е открит тук в края на 60-те години - началото на 70-те години, но добивът му е спрян, когато печалбите от него започват да се топят.

До края на десетилетието обаче цените му отново започват да растат, тъй като много от известните депозити на молибден в Аляска, Британска Колумбия и западната част на САЩ започват да се изчерпват. Американската минна компания Phelps Dodge вижда и друга възможност.

Голямо парче земя от неколкостотин декара е подготвено за изграждането на град Китсауд – проектът е в мащаб, какъвто никога не е наблюдаван в Северна Британска Колумбия.

Пристигат кораби с материали, през планината е построен нов път, изградени са повече от сто еднофамилни жилища и мезонети, както и седем жилищни сгради с над двеста апартамента.

Има модерна болница и търговски център, ресторанти, банки, поща, кръчма, басейн, библиотека и два центра за отдих с джакузи, сауна и театър. Кабелите на телевизията и телефоните са положени под земята. Изградена е и пречиствателна станция, която отговаря на най-съвременните изисквания.

Едва 18 месеца, след като първите семейства се заселват в града, пазарът на молибден отново рухва. Мините затварят и населеното място е изоставено.

През 2005 г. роденият в Индия американски предприемач Кришнан Сутхаптхиран купува града за 7 млн. долара и започва да крои планове за неговото възраждане.

От тогава милионерът е налял в мястото около 25 млн. долара за ъпгрейд и поддръжка. Повече от дузина работници охраняват къщите и други структури, проверяват ги и им правят ремонти. Те косят тревните площи, подрязват дърветата и метат улиците.

Предприемачът планира да възстанови инвестициите си, като превърне Китсауд в център за втечнен природен газ в Британска Колумбия. Бъдещето на града зависи от успеха на този проект.

Снимки: amusingplanet