Цената на златото отстъпи от двумесечен връх днес на фона на първите политически ходове от страна на новия президент на САЩ Доналд Тръмп и втвърдяване на долара.

Вчера Тръмп подписа заповед за оттеглянето на страната от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия и предупреди ръководители на щатски производствени предприятия, че ще наложи значителни мита на компании които внасят продукти в САЩ, след като са пренесли американски заводи в чужбина.

Протекционистките изявления на Тръмп и липсата на детайли по отношение на неговата политика накараха мнозина инвеститори да погледнат към златото, което помогна на метала да достигне най-високото си ниво от 22 ноември. Подемът отвори възможност за постигането на бърза печалба, от която някои се възползваха. В допълнение към това дойде и засилването на щатския долар, който успя да отскочи от неколкоседмичното дъно от 99.899 пункта, на което бе паднал в предишната сесия.

Към момента (15.53 ч.) златото се търгува на спот цена от 1214.26 дорара за тройунция, или с 0.33% под вчерашното си затварящо ниво. Щатските фючърси за февруари бележат спад от 0.13% до 1214.00 долара.