Цените на петрола отбелязаха повишение днес, след като инвеститорите бяха окуражени от данните от срещата през уикенда между членовете ОПЕК и група големи външни производители на петрол, която показа, че договорените съкращения в петролния добив са почти постигнати.

На срещата стана ясно, че от началото на годината вече са реализирани съкращения в нивото на дневната продукция в размер на 1.5 милиона барела. Това означава, че ОПЕК и техните партньори, между които е и Русия, са близо до изпълнението на плана за съкращения от около 1.8 млн. барела на ден.

„Дали ще го наречете очарователна офанзива, или решимост за успех, едно нещо е сигурно: нивото на сътрудничество между членовете на ОПЕК и външните производители е без прецедент,“ коментира пред Reuters старши анализаторът на PVM Oil Associates Тамас Варга.

Междувременно Bernstein Energy съобщи, че световните запаси от петрол са спаднали с 24 млн. барела до 5.7 млрд. барела през четвъртото тримесечие на миналата година.

„Това е най-големия спад от четвъртото тримесечие на 2013 г. насам,“ пишат анализаторите на Bernstein до клиенти.

В понеделник петролният министър на Ирак информира, че повечето големи компании, работещи на територията на страната, участват в съкращенията на добива.

Подемът на горивото обаче се ограничава от притесненията, че съкращенията от страна на ОПЕК се компенсират от увеличената продукция от страна на щатските производители.


Към момента (16.20 ч.) щатският лек суров петрол бележи ръст от 0.53% до 53.03 долара за барел. Цената на европейския сорт Брент е с ръст от 0.45% на 55.48 долара.