При пътуване до Италия повечето туристи обикновено посещават известни градове като Рим, Венеция, Флоренция и Милано. А някои от най-хубавите ваканционни дестинации в страната са малкитe, неизвестни градове и села встрани от туристическия поток. От мързеливите селца в Сицилия до неповторимите тоскански градчета, вижте които са 10-те най-красивите градчета в Италия.

Атрани (Кампания)

Сгушено между две скали с изглед към Тиренско море, малкото, живописното село Атрани е най-добре пазената тайна на брега на Амалфи. То често е подминавано по пътя към по-големите и по-известните градове на Амалфи, Позитано и Соренто, но ще ви очарова със своите красиви църкви, площади и очарователни тратории.

Салузо (Пиемонт)

Само на един час път с кола южно от Торино, ще намерите сънливият средновековен град Салуцо- с червени керемиди покриви, камбанарии и древни кули, скрит от заснежените Котски Алпите. Не пропускайте La Castiglia, замък от 14-ти век и Casa Cavassa, ренесансов дворец, в който може да видите зрелищни позлатена картини и стенописи.

Колоди (Тоскана)

Разположено в подножието на хълм в Тоскана, между Флоренция и Пиза, ще намерите Колоди - разкошно средновековно селище, известно като дома на Пинокио (или по-точно, неговия създател, Карло Колоди). Посетете парк Пинокио, който се слави с най-високата дървена статуя в света, и близките градини, пълни с ренесансови статуи, богато украсени фонтани и бамбукови горички.

Кастелучо (Умбрия)

Разположено на 1500 метра надморска височина, Кастлучо е най-високото село в района на Апенините и може би най-красивото. От едната страна, селото е обградено от заснежените планини, а от другата – с буйни, плодородни равнини, на които цъфтят с червени макове, теменужки и рапица през пролетта. Самият град е очарователен, с много живописни площади и семпла, но прекрасна църква.

Белуно (Венето)

Кацнал на високите скали над река Пиаве и сгушен под покритите със сняг Доломитите, Белуно е без съмнение едно от най-живописните градчета Северна Италия. Освен неговата зашеметяваща 360 градусова гледка, тук ще видите очарователния исторически център на града, пълен с ренесансова сгради и римски църкви. Градчето е на малко повече от един час път с кола от Венеция.

Алберобело (Пулия)

В основата на Алберобело, живописен малък град близо до Бари в Пулия, са нейните характерни трули: конусообразни къщи с бели връхчета, които изглеждат така, сякаш те са били постоянно поръсени със сняг. Благодарение на тази особеност, градът влиза в списъка на световното културно наследство ЮНЕСКО. В двете области на Алберобело, които са съставени почти изцяло от трули съдържат над хиляда от тези уникални варовикови жилища.

Пиетрапертоза (Басиликата)

Пиетрапертоза буквално е издълбан в гола скала от едната страна на планината, и се гордее със своята височина от 1000 метра над морското равнище. Самият град е красив, изпълнен с древни руини и сарацински замък от девети век, а kулминацията тук е спускането по Il Volo dell’Angelo. Твърди се, че това е най-високата въжена линия в света и предоставя неописуемо живописни въздушни гледки към целия град и околностите му.

Чефалу (Сицилия)

Средновековното селище, разположено на час път от Палермо, наподобява пощенска картичка, което е причина да бъде декор на много филми. Непременно разгледайте многобройните, украсени с мозайка, градски катедрали, разходете се по крайбрежната алея и вижте залеза от извисяващата се La Rocca.

Сперлонга (Лацио)

Това е било предпочитаното скривалище на много римски императори, което не е изненада. Градчето разполага с девствени плажове и буйна зеленина, намира се само на час път от Рим. Тук има всичко необходимо за кратко уикенд бягство - интересен археологически музей, който се намира насред древните руини на една от вилите на император Тиберий, както и Torre Truglia, който се намира на върха на носа, върху който е построен града и предлага незабравима гледка.